Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC vol convertir la Plaça de Catalunya en un centre cultural metropolità

Una vintena d'alcaldes i alcaldables del PSC, a la presentació del seu Manifest per un Govern Metropolità de Progrés

Siscu Baiges

Barcelona —

Es preveia un acte quasi protocolari d’exhibició de poder metropolità per part del PSC però ha acabat donant una de les sorpreses de la jornada de campanya. I la notícia no l’ha donat cap dels candidats a alcalde que s’han reunit a Montjuïc per donar a conèixer el Manifest per un ‘Govern metropolità de progrés’ que han signat, sinó Daniel Mòdol, l’arquitecte i urbanista independent que Jaume Collboni ha incorporat en el tercer lloc de la seva candidatura.

Módol ha ampliat a un grup de periodistes la proposta que havia fet moments abans Collboni de crear a Barcelona un gran centre de promoció i difusió de la cultura metropolitana. El candidat socialista s’havia limitat a parlar d’un centre “que reflecteixi la creativitat de tota l’àrea metropolitana, amb un relat comú i compartit” i a dir que “la indústria cultural crea riquesa, feina i promou la identitat”.

L’urbanista Daniel Módol ha explicat que aquest centre es construiria sota la plaça Catalunya, en el marc d’una reordenació de la zona que inclou aquest espai i les places contigües d’Urquinaona i Universitat. L’operació comportaria elevar lleugerament el nivell de la plaça i aniria combinada amb la restricció permanent del trànsit privat en aquesta àrea. L’accés a l’aparcament subterrani es faria des de la ronda de Sant Pere i la superfície quedaria preservada pel transport públic.

El projecte urbanístic està perfectament delimitat, segons Módol, i s’ha compromès a donar-lo a conèixer íntegre en les properes hores. Fins i tot, s’ha animat a explicar que l’estàtua a Francesc Macià es mantindrà i que l’estrella del paviment central es reconstruiria després d’unes obres que, si es fan, seran de gran abast. Pel que fa al contingut del centre, ha dit que està per definir però ha avançat que es preveu que inclogui sales d’exposicions i de teatre.

Aquest anunci ha eclipsat la resta de l’acte, obert pel primer secretari del PSC i en el que hi ha intervingut el propi Collboni i Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi i candidata a la reelecció. 22 alcaldes o candidats a ser-ho a poblacions de l’àrea metropolitana hi ha participat, a l’esplanada coneguda com a “Mirador de l’alcalde”, potser per donar-se ànims davant unes eleccions que es plantegen com a mínim més complicades per a molts d’ells que les de fa ara quatre anys.

stats