Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Romeva assegura que negociaran amb la Unió Europea “el reingrés des de dins”

Raül Romeva en un acte de campanya de Junts pel Sí

Arturo Puente

Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí per Barcelona, ha defensat aquest dijous que no hi ha risc que Catalunya quedi fora de la Unió Europea sigui quin sigui el resultat a les eleccions del 27-S. Per al candidat independentista, es tracta d'una “amenaça” i una “mentida” sense cap base, i ha assegurat que el que planteja és “negociar el reingrés des de dins”, una situació que, ha reconegut, pot resultar paradoxal.

“Fer un nou Estat no és anar-te'n, és canviar el marc”, ha indicat Romeva a preguntes de Pepa Bueno a la Cadena SER. L'exeurodiputat ha posat l'exemple d'Escòcia, territori que, segons les seves paraules, d'haver votat a favor de la independència hagués demanat el reingrés estant dins dels tractats, que se seguirien aplicant. Després d'explicar que ell no té cap problema amb la seva nacionalitat espanyola, ha tancat la qüestió de l'encaix europeu assegurant estar “en una situació que no està prevista en els tractats, però tampoc està prohibida”.

Es va retallar “per la necessitat de fer altres coses”

Romeva ha afirmat que el Govern d'Artur Mas ha retallat en molts casos “per la necessitat de fer altres coses” i ha atribuït les polítiques d'austeritat de la manca de recursos de la comunitat. “La qüestió pressupostària té a veure amb els ingressos i amb les despeses. Què ha passat a Catalunya? Que s'ha intentat no retallar augmentant els ingressos. Què ha passat cada vegada que s'ha intentat augmentar els ingressos? Que Montoro ha dit que no podem gestionar dèficit”. Segons el cap de llista de Junts pel Sí, la situació de desafecció de Catalunya amb l'Estat espanyol té molt a veure amb una política de maltractament fiscal i inversions insuficients.

Sobre les polítiques socials que preveuen per a la pròxima legislatura, Romeva ha assegurat que el més important és tenir la competència per fer-ho, cosa que només es pot garantir amb “noves eines”. Aquesta intenció, que segons el candidat respondria a un mandat democràtic si hi ha majoria d'escons diumenge que ve, no seria un trencament de la legalitat espanyola, sinó “un nou marc legal amb totes les garanties”. En aquest sentit ha enviat un missatge tranquil·litzador a l'assegurar que hi haurà un govern de transició però que en els 18 mesos que durarà el procés “tot funcionarà amb normalitat”.

El candidat també ha reiterat que ell no serà president, ja que aquest paper li correspon a Artur Mas, a qui ha defensat assegurant que “va escoltar a la ciutadania i va posar les urnes”, raó per la qual, com s'ha indicat, té interposades diverses querelles, algunes de les quals podrien arribar a inhabilitar-lo. A més ha assegurat que la corrupció és un problema estructural “a tot el món” i que la corrupció no és incompatible amb un procés sobiranista com el català. Romeva ha recordat que Mas “va trencar públicament amb el seu pare polític”, en referència a Jordi Pujol.

Etiquetas
stats