Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Suprem anuŀla el límit de dèficit del 2013, any en el qual la Generalitat va retallar 1.100 milions

L'exconseller Andreu Mas-Colell amb el ministre Cristóbal Montoro

Oriol Solé Altimira

La batalla que van lliurar el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, i els seus homòlegs de dues autonomies contra el repartiment del dèficit imposat pel ministeri d'Hisenda ha donat en part els seus fruits aquest dimecres. El Tribunal Suprem ha anul·lat el límit del dèficit fixat per les comunitats autònomes del 2013, que va ser de l'1,58% del PIB. El Govern havia demanat per aquell any un límit de dèficit del 2,5%.

El 2013 la Generalitat va retallar 1.100 milions d'euros la seva despesa no financera per intentar complir amb la xifra de l'1,58%. Va deixar els funcionaris sense paga extra i va reduir la despesa 220 milions en Sanitat; 150 en Educació i 80 en Serveis Socials. Malgrat aquests ajustos, el desfasament entre ingressos i despeses d'aquell any va ser del 2,1%.

Tres anys després, el Suprem ha invalidat la norma del Govern central que va fixar els objectius del dèficit pel 2013 a les autonomies perquè no va seguir el procediment adequat, que hagués requerit la intervenció del Parlament espanyol. Catalunya, Andalusia i Astúries havien recorregut contra l'acord del Consell de Ministres, del 30 d'agost de 2013, relatiu a la distribució entre les comunitats autònomes de règim comú dels objectius generals d'estabilitat pressupostària i de deute públic per l'any 2013.

No obstant això, l'Alt Tribunal sí que ha avalat el repartiment de 2014-2016, també recorregut per Catalunya i Andalusia. El motiu és que aquests objectius sí que van ser ratificats per les Corts. Per tant, aquest any Catalunya i les altres autonomies hauran quadrar els seus quantes fins al 0,3% del PIB, límit que de seguir el camí de l'any passat incompliran la majoria de comunitats.

La decisió de la Sala del Contenciós Administratiu suposa que el límit del dèficit fixat per al 2013 queda anul·lat, però no el de la resta dels exercicis. El Govern podria tornar a tramitar aquesta decisió pel procediment adequat, segons han informat a l'agència EFE fonts judicials l'alt tribunal.

Junqueras: “El Govern ho ha fet molt malament”

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha destacat que l'anul·lació del límit de dèficit autonòmic de 2013 demostra que l'executiu central no ha actuat correctament. “El Govern ho ha fet molt malament”, ha assegurat. Per Junqueras, aquesta anul·lació demostra que “la responsabilitat de la desviació és fonamentalment i majoritària del Govern central” i no de les comunitats autònomes.

“O tenim les eines que ens permeten decidir sobre el nostre futur i esforç fiscal o sempre estarem en mans de decisions tan arbitràries” com la que ha anul·lat el Suprem, ha afegit Junqueras.

Etiquetas
stats