Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tres dies tancats a l’hospital Trueta per no morir d’hepatitis C

Ocupació de l'Hospital Trueta de Girona per la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C / SICOM

Siscu Baiges

Una assemblea, el migdia d’aquest dissabte 3 de gener, posarà punt i final al tancament que van iniciar dimecres a l’Hospital Trueta de Girona, la quarantena de persones que reclamen que els malalts d’Hepatitis C rebin els nous medicaments que els curarien del tot. Aquest tancament s’ha sumat al que mantenen des de fa dues setmanes, malalts i activistes de la Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C a l’Hospital 12 d’octubre, a Madrid. Amb la mateixa reivindicació, una cinquantena de persones es van tancar, dilluns, a l’Hospital Provincial de Córdoba.

La protesta arriba mesos després que es confirmés que nous medicaments tenen percentatges d’eficàcia elevadíssims en la cura de l’Hepatitis C. El temps ha anat passant, però,i els medicaments no arriben a tots els malalts als quals se’ls prescriu. L’empresa Gilead, que té la patent d’aquests medicaments –sobretot del Sofosbuvir, de marca comercial Sovaldi- demana quantitats exorbitants a les administracions públiques per subministrar-lo. Els afectats recorden que Gilead demanava 60.000 euros pel tractament que necessita una sola persona i que finalment va acceptar vendre’l a l’administració espanyola per 25.000.

Quan es va arribar a l’acord, després de mesos de negociacions, l’aleshores ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va anunciar que dedicaria 125 milions d’euros a subministrar aquests medicaments. Aquesta quantitat, però, només arribaria per tractar entre 5.000 i 7.000 persones quan la Plataforma d’Afectats calcula que n’hi ha 50.000 que els necessiten urgentment. Deborah Ceballos, portaveu d’aquesta Plataforma a Girona, ha afirmat que cada dues hores mor una persona a Espanya per culpa d’aquesta malaltia i que aquestes morts es podrien evitar amb els nous fàrmacs.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que a Catalunya s’han subministrat els medicaments a set-centes persones i ha demanat a les persones que s’han tancat a l’Hospital Trueta que “reflexionin” perquè no es pot comparar la situació de Madrid i Catalunya. El president de l’Associació Espanyola per l’Estudi del Fetge, Jaume Bosch, en unes declaracions a La Vanguardia, ha posat en dubte que tothom rebi els medicaments que necessita a Catalunya i ha recordat que des de fa dos mesos no s’ha tractat amb ells a cap pacient d’Hepatitis C a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Deborah Ceballos ha replicat al conseller que només es dóna els medicaments als malalts més deteriorats: “Què hem de fer? Esperar a que empitjorem? La prioritat som nosaltres. Volem viure. Volem el tractament i el volem ja!”

Etiquetas
stats