Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

El jutge del cas Tanno torna a arxivar la causa en no poder identificar quin agent va disparar la bala de goma

Nicola Tanno, de Stop Bales de Goma, durante una intervención en el Parlament de Catalunya / EDU BAYER

Benoît Cros

Barcelona —

És probable que no se sàpiga mai quin Mosso d’Esquadra va provocar la pèrdua d'un ull a Nicola Tanno l’11 de juliol del 2010. El jutge ha tornat a arxivar la causa en no poder determinar quin escopeter va disparar la bala de goma.

Tanno va perdre l’ull quan caminava tranquil·lament per la Gran Via de Barcelona durant la celebració de la victòria de la selecció espanyola del Mundial de fútbol de 2010. Hi havia aldarulls –tot i que no exactament a l’indret on es trobava el jove italià– i diversos agents de la Brigada Mòbil (BRIMO) van disparar bales de goma. Tanno en va rebre l'impacte d'una tot i no estar estar implicat en cap disturbi.

Des de llavors, Tanno no ha parat de reclamar justícia. Va poder recollir diversos testimonis que van posar de relleu que l’agent escopeter no va respectar el protocol d’actuació que exigeix un mínim de 50 metres de distància per poder disparar. Es va obrir una primera causa, que el jutge va arxivar el maig del 2011, però la fiscalia va demanar-ne la reobertura, que el jutge va acceptar el novembre de l’any passat. En aquella ocasió, va imputar dos agents, un sargent i un caporal, que estaven al comandament de les unitats que van actuar a la zona.

El magistrat considera que la responsabilitat de l’escopeter és efectuar adequadament les ordres i que només es pot jutjar “si la conducta de l’agent ha estat negligent”. Però afegeix que “de qualsevol de les maneres ha estat i és impossible determinar qui va disparar la pilota, llevat que aquest declarés voluntàriament el fet”. Per aquesta raó, resulta impossible saber si el tret es va efectuar respectant el protocol.

El magistrat admet que va ser una bala de goma

Pel que fa als agents imputats, el jutge indica que no van intervenir directament en els fets i que no van disparar salves ni pilotes de goma, i arxiva per tant la causa en la seva contra.

Tot i l’arxiu de la causa, Nicola Tanno, en declaracions a catalunyaplural.cat, considera “important” que el magistrat hagi admès que un tret de bala de goma va provocar la seva mutilació ocular. Però ha criticat l’actitud del conseller d’Interior, Ramon Espadaler, per la seva manca de cooperació a l'hora de perseguir l’autor. “Demana perdó a les víctimes però no col·labora i ara aquest agent segueix treballant al cos dels Mossos d’Esquadra”, li retreu. “Si ara sabem que la culpa ha estat d'un policía, és perquè hem buscat els testimonis; el departament d’Interior no ha volgut aportar dades” afegeix.

Tanno anuncia que continuarà el seu particular combat i que presentarà un recurs perquè, segons explica, “és tracta d’un assumpte penal, no de buscar una indemnització”. El jove, que viu ara a Tarragona, és portaveu de l’associació ‘Stop Bales de Goma’, que demana la prohibició d’aquests projectils en considerar-los “impossibles de controlar” i fins i tot “letals”.

Etiquetas
stats