Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La síndica de Barcelona reclama menys restriccions per accedir al Park Güell

Captura de pantalla del documental "Dret a Gaudí(r)", sobre el tancament del parc.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

A falta de poques setmanes perquè l'accés al Park Güell de Barcelona esdevingui de pagament, la síndica de Greuges de Barcelona creu que l'entrada hauria d'estar menys restringida. De pagament sí, però amb més excepcions. D'aquesta manera, a través d'una investigació d'ofici, la síndica, Maria Assumpció Vilà, posa sobre la taula una sortida intermitja entre el model que implantarà l'Ajuntament de Barcelona, que obligarà a tothom qui no sigui veí del parc a pagar 8 euros per entrar-hi, i la proposta de la plataforma Defensem el Park Güell, que aposta per mantenir l'entrada lliure, atesa la condició de parc públic del recinte.

La síndica no té cap dubte que “cal reduir la massificació de l'espai” limitant-ne l'afluència, que ara mateix és de 25.000 visites cada dia -gairebé el 90% de les quals són estrangers-, i per això veu amb bons ulls l'accés de pagament. Però considera que se'n podrien exhimir els menors d'edat i la gent gran -a través de la targeta rosa-, i deixar entrada lliure en els moments de menys afluència o en dies festius. Està previst limitar l'afluència fins a 800 persones per hora, i 100 més a través del registre Barcelona + Gaudir.

Com funciona el Gaudir + Barcelona?

L'Ajuntament de Barcelona sempre ha argumentat que l'accés no seria del tot de pagament per als qui no siguin veïns, gràcies al registre Gaudir + Barcelona, un sistema a través del qual els qui vulguin visitar el parc, siguin d'on siguin, s'hi podran apuntar i entrar sense pagar. Però la síndica lamenta que no s'està aportant suficient informació per saber com funcionarà. En el seu informe apunta com en dues ocasions han trucat al telèfon d'atenció al ciutadà per preguntar sobre l'accés i se'ls ha respost que l'entrada gratuïta serà només per veïns, sense ni tan sols mencionar el sistema de registre.

El consistori va dir fa mesos que el Gaudir + Barcelona era obert a tothom, però a la pràctica les plataformes veïnals es queixen que només servirà per als qui visquin a Barcelona, ja que els tràmits de registre s'hauran de en una Oficina d'Atenció al Ciutadà en particular, la de la plaça Sant Miquel. La gestió presencial dificultarà que els qui viuen lluny de la plaça hi tinguin accés. Per això, Vilà demana almenys que el registre es pugui fer des de totes les OAC.

Més defectes: ni pla integral ni participació

La síndica lamenta que el pla d'actuació de l'Ajuntament estigui dirigit només a restringir l'ús a la zona monumental del parc -la resta serà d'accés lliure-, i no a buscar una solució “global” per a l'espai, que asseguri “la preservació dels seus jardins i de la biodiversitat del paisatge”, l'ús del qual queda a mercè dels turistes en detriment dels veïns.

Vilà també deixa clar en el seu informe que, tal com denunciaven els veïns, “no es van donar els mecanismes ni els instruments necessaris per parlar d'una verdadera particiapació” en el procés de redacció del pla. Segons la síndica, la Taula de Participació no va tenir en compte cap de les alternatives, perquè les decisions de tancar i fer pagar per entrar al parc “ja estaven preses”.

Etiquetas
stats