Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Puigdemont convoca partits i agents socials a una cimera pel referèndum el 23 de desembre

Puigdemont convoca la cimera pel referèndum el 23 de diciembre al Parlament

Oriol Solé Altimira

Tornen les cimeres a la política catalana. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat pel divendres 23 de desembre una reunió amb partits, agents socials i entitats per abordar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, que el Govern vol convocar, amb permís o no de l'Estat, el setembre de 2017.

La reunió arribarà amb el Govern marcant el ritme del procés sobiranista. Dos dies abans de la cimera, la CUP haurà donat el seu suport perquè els pressupostos es discuteixin al Parlament. L'aprovació dels comptes és la condició indispensable que Puigdemont posa per celebrar el referèndum. En diverses ocasions el president ja ha advertit que si no aconsegueix aprovar els pressupostos convocarà eleccions anticipades.

A la reunió de divendres s'hi ha convidat a participar als integrants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), que reuneix a l'Executiu català, partits polítics favorables a l'autodeterminació, sindicats, patronals i organitzacions de la societat civil i econòmica. És el referent més proper a la cimera que Puigdemont ha convocat.

El PNDD va sorgir el 2013 d'un compromís del llavors president català Artur Mas amb l'objectiu d'involucrar en la defensa de l'autodeterminació a la societat civil i no únicament a la classe política. Van acabar participant a les seves reunions els partits i entitats independentistes o sobiranistes. PP, PSC i Ciutadans van rebutjar formar part del PNDD i van censurar que les reunions se celebressin al Parlament. Els sindicats sí que hi van participar, mentre que també s'hi van sumar totes les patronals llevat de Foment del Treball.

Aquest organisme informal, presidit per l'expresident del Parlament, Joan Rigol, es va reunir per última vegada el març de 2015. En aquesta trobada es van posar de manifest les diferències entre les forces que van recolzar la consulta del 9-N sobre el plebiscit sobre la independència en què Artur Mas va voler convertir les eleccions autonòmiques del 27 de setembre.

Així, ICV, Unió o CCOO van rebutjar el caràcter plebiscitari dels comicis. La declaració final de la reunió va evitar qualificar de “plebiscitaris” els comicis per mantenir el consens. La reunió del 23 de desembre té tots els números per reviure els dissentiments entre les organitzacions que integren el PNDD, en aquest cas sobre la idea de Puigdemont de “referèndum o referèndum”.

Etiquetas
stats