Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Un hort urbà, un segell discogràfic o un dormitori ‘centennial’, les “noves experiències” del Centre del Carme

Una imatge de 'Emergency on planet Earth’ un projecte comissariat per l’artista valencià Vinz Feel Free.

elDiariocv

València —

0

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) aposta per la innovació en la seua programació de 2021, en la recerca de “noves experiències creatives” dins del museu: un hort urbà, un segell discogràfic, una biblioteca salvatge, un programa de ràdio pròpia o un dormitori ‘centennial’ són algunes de les propostes que refermen l’impuls del CCCC pels nous formats del segle XXI.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del CCCC, José Luis Pérez Pont, han presentat aquest dimarts la programació del CCCC i del Consorci de Museus a la ciutat de València per a aquest 2021.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha definit el Consorci de Museus com “un focus de cultura en constant moviment que serveix d’aparador per als artistes i també és un fòrum de reunió en què se citen els projectes culturals més innovadors”. Ha recordat que el CCCC ha sigut el més visitat de la ciutat durant l’any passat i també ha destacat que un 30 % dels visitants són joves.

Sobre les exposicions programades ha indicat que són tal com ha de ser la cultura “variada, singular, diferent i única tant per a qui la projecta com per a qui la rep”. Ha destacat la d’‘Art Contemporani de la Generalitat’ que es podrà veure de març a juny i que fa un recorregut per les adquisicions realitzades des de 2017 que és quan la Generalitat va començar a crear la col·lecció.

Per la seua banda, Pérez Pont ha assenyalat que “aquestes noves propostes, emmarcades dins del nostre projecte d’innovació per al CCCC, serviran per a avançar en la idea del centre d’art com a espai expandit, de convivència i hibridació de llenguatges, i posarem el focus en el procés creatiu i en la participació pública més que només en l’exposició. Enguany, a més de les diferents accions del CCCC, viatjaran entre el presencial i el virtual com dues vies d’accés a un mateix projecte d’agitació cultural”.

Els nous usos del centre d’art

‘El Dormitori del CCCC’ es proposa recrear un dormitori ‘centennial’ seguint les últimes tendències artístiques. Un espai multidisciplinari i interactiu en el qual participaran artistes novells i futures promeses en les seues diferents disciplines: música ‘bedroom pop’, ‘fourniture art’, activisme de gènere, dansa ‘TikToker’, videoart o ‘performance’.

En aquesta línia de suport a l’art emergent, Pérez Pont ha destacat que “el CCCC fa un pas més en el seu impuls a la creació musical i llança el seu propi segell discogràfic amb CCCC Music Lab, una proposta que pretén impulsar el talent jove mitjançant una convocatòria pública”.

I atenent els nous usos del centre d’art, segons Pérez Pont “l’última remodelació del CCCC ha obert la possibilitat de revitalitzar el solar que queda darrere de les sales Ferreres-Goerlich i que dona a Blanqueries, que es transformarà perquè puga allotjar iniciatives comunitàries participatives com un hort de plantes tintòries i/o aromàtiques. Serà un espai obert d’acostament a l’ecologia i al món rural, amb el nom Espai eCOR, un projecte dirigit per l’artista Marco Ranieri”.

Així mateix, el CCCC allotjarà BED (biblioteca expandida deslocalitzada) de la mà de Néstor Mir i Javier Molinero que pretén mostrar als públics un nou model de biblioteca del segle XXI amb projectes de bibliotecaris efímers, tallers, espais d’aprenentatge, creació col·lectiva i alfabetització digital.

En l’àmbit expositiu la il·lustració, el còmic i l’art urbà es refermen al CCCC amb propostes tant d’artistes locals com nacionals i internacionals. És el cas de les exposicions de l’il·lustrador cubà Edel Rodríguez, una de les obres més crítiques amb l’expresident dels EUA, Donald Trump; o el treball participatiu de distints il·lustradors valencians com Paco Roca en ‘Històries de superació’ promogut per la Fundació Horta Sud i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València.

La fusió entre el món faller i l’art urbà torna a tindre presència al CCCC amb l’exposició de l’artista encarregat de dissenyar la falla municipal, Dulk ‘Rondalla del fang’ i com a novetat es mostrarà també una exposició dels artistes de la falla infantil Ceballos & Sanabria, ‘El somriure de les falles’.

Connectant amb l’emergència climàtica es presenta ‘Emergency on planet Earth’ un projecte comissariat per l’artista valencià Vinz Feel Free que mostra el treball de diferents artistes urbans que porten el seu missatge de canvi urgent per tot el món.

El director del CCCC ha destacat la presència de la dona i de projectes amb perspectiva de gènere en aquesta programació amb les instal·lacions innovadores de Clara Montoya, Amalia Ulman o Pamen Pereira a la Sala Dormitori juntament amb Avelino Sala on també es dedicarà un homenatge a Carmen Alborch. Diverses exposicions portaran novament al CCCC una reflexió sobre el gènere i la identitat amb la mostra ‘Monòlegs de gènere’ resultant de la convocatòria ‘V.O.’ de comissariat, una proposta de Diana Blok, o ‘Mujeres artistas en España 1804-1939’, un projecte realitzat en col·laboració amb el projecte d’investigació R+D+I dirigit per la doctora Concepción Lomba i finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

Així mateix, es presenten dues mostres en col·laboració amb la Diputació de València, ‘Objectes desapareguts’ en la línia de projectes sobre la recuperació de la memòria històrica o el Premi Alfons Roig que va recaure en l’artista valencià Manu Blázquez.

El director del CCCC ha recordat el suport als artistes del nostre territori amb una mostra sobre la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat’, amb el suport al projecte ‘mardel’ o la celebració d’una nova edició de la Biennal de València Ciutat Vella Oberta. Exposicions que conviuen amb altres propostes d’artistes internacionals com l’icònic fotògraf anglés Martín Parr, en col·laboració amb Magnum Photos.

En l’àmbit més social es presenten propostes col·laboratives com la mostra ‘Callejeros’ de Francisco Sanz, resultant de la convocatòria ‘Altaveu’ per a projectes d’inclusió i cohesió social i la Sala Carlos Pérez acollirà una mostra que reuneix tot el moviment artístic i cultural que es va generar al voltant de ‘Cabanyal portes obertes’, un projecte comissariat per Emilio José Martínez Arroyo i Maribel Domènech.

En l’àmbit dels seus programes públics, el CCCC reafirma la seua aposta per l’art d’acció amb un projecte ja consolidat dins de la seua programació com és el Cicle d’Art d’Acció de l’Associació Cultural Art D’ així com distintes trobades dins d’‘Escucha! València’ juntament amb Diàleg Obert.

Així mateix, el CCCC mantindrà el seu suport a festivals valencians amb disciplines que van des de la poesia, la dansa o el teatre en espais no convencionals fins al cinema o la música experimental.

Museu de Belles Arts de València i la Fundació Chirivella Soriano

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha presentat també per a 2021 dues exposicions al Museu de Belles Arts de València, la mostra ‘Joaquim Agrasot. Un pintor internacional’, comissariada pels historiadors Rafael Gil Salinas i Ester Alba Pagán, que s’ha pogut veure ja al Museu de Belles Arts d’Alacant i que també viatjarà a Castelló; i en el capítol de recuperació d’artistes es troba també la revisió a la trajectòria de l’escultor valencià Josep Capuz Mamano (1884-1964), comissariada per Helena de las Heras.

En la mateixa línia s’emmarca la mostra dedicada al pintor valencià Enric Banyuls, que es podrà veure a la seu de la Fundació Chrivella Soriano. Un referent de l’art valencià de les últimes dècades que es pretén reivindicar amb aquesta exposició comissariada per Manuel Baixauli i Francesc Vera Casas.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats