Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El gran dilema de Sánchez. Por Esther Palomera
De Vox a Manos Limpias: una década de querellas como arma política
OPINIÓN | 'España es una serie'. Por Antón Losada

L’incendiari i la interfície

Adolf Beltran

0

Sempre arriba l’hora de la cendra, quan el tens combat de les flames dóna pas a l’avaluació de danys i a l’adopció de mesures. L’avanç del foc a Xàbia, el Poble Nou de Benitatxell o Bolulla ha constatat, una vegada més, que les advertències preventives dels dies crítics sobre l’extrem risc d’incendis forestals no exageren. La calor anormal, la baixa humitat i la sequedat del terreny creen en certs moments una oportunitat meteorològica única per a l’acció brutal d’incendiaris, delinqüents ambientals o piròmans els efectes de la qual s’aferrissen en paratges naturals com la Granadella i, cada vegada més sovint, en cases i béns particulars.

Sota l’apocalíptica amenaça de les flames hem vist evacuar aquests dies molt de pressa edificacions i jardins, piscines i coberts. Una cosa que ha propiciat també una mobilització col·lectiva de solidaritat ciutadana i de suport entre veïns, però que posa de bell nou damunt la taula un fenomen de què parlen cada vegada més els experts amb conseqüències pràctiques escasses: els focs d’interfície.

Es tracta d’incendis que afecten l’anomenada “interfície urbanoforestal”, aqueixa zona en què entren en contacte el terreny forestal i les àrees edificades, on l’amenaça sobre béns i persones complica tant la prevenció com l’extinció. No és només que el desplegament dels efectius de bombers, de les brigades o els soldats de la Unitat Militar d’Emergències es veja dificultat als carrers o als camins urbanitzats pel que el director general de l’Agència Valenciana d’Emergències, José María Ángel, va qualificar en viu com a “laberints”. És que el foc s’endinse entre les construccions i creme propietats i instal·lacions, dificulte el combat contra les flames i pose a prova l’eficàcia d’una lluita cada vegada més especialitzada.

La consciència sobre la singularitat d’aquest tipus d’incendi, batejat a mitjan anys setanta com “urbanoforestal” en la inflamable Califòrnia, és pobra. No existia quan les administracions i els promotors es van llançar a una ocupació del territori aliena a tota consideració del fet que allò suposava crear un escenari propici a “un tipus d’incendi que no sols pot arribar-hi, sinó que a més pot propagar-se en l’interior dels desplegaments edificatius, la qual cosa fa que sorgisquen uns problemes específics, substancialment diferents dels provocats pels incendis purament forestals o urbans”.

Tampoc hi ha aqueixa consciència ara en la majoria dels ajuntaments, ni entre les comunitats de propietaris i les desenes de milers de persones que habiten aqueixes zones. És tard potser per a promoure, com es fa a Califòrnia i a Austràlia, que les edificacions siguen llocs segurs que convertisquen en la cosa més prudent davant d’un incendi romandre dins de casa. Però no ho és per a superar el dèficit normatiu ni la baixa execució de recomanacions que els plans d’emergència recullen ja en relació amb el maneig de la vegetació per a reduir el potencial combustible, l’accés als punts d’aigua, l’establiment de zones segures, la senyalització, els refugis o l’autoprotecció.

En les meses de participació o de concertació posteriors als incendis que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural convoca amb les diputacions, els ajuntaments afectats i les entitats i els col·lectius per definir els objectius de restauració forestal a mitjà i llarg termini hauria d’abordar-se, en el cas dels incendis d’aquest començament de setembre a la comarca de la Marina Alta, un catàleg de qüestions que afecten l’urbanisme, la planificació, la seguretat i la conscienciació ciutadana. A la Generalitat ja no li val només canalitzar ajudes i organitzar la intervenció forestal. Cal traure lliçons per a desplegar d’una vegada davant dels nous escenaris de risc una política més complexa, més incòmoda i més eficaç.

Etiquetas
stats