Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez impulsa una regeneración que incluye una reforma del Poder Judicial
La fumata blanca de Sánchez: cinco días de aislamiento, pánico y disculpas al PSOE
Opinión - ¿Y ahora qué? Por Marco Schwartz

Milers de persones es manifesten per reclamar la dignitat del País Valencià

La capçalera de la marxa per la Dignitat del País Valencià/CRISTIAN RECHE

Moisés Pérez

València —

Al ritme de les dolçaines i els tabals, milers de valencians ha eixit al carrer hui per a manifestar-se per la “Dignitat del País Valencià”, amb motiu de la diada del País Valencià que es celebra el 9 d’Octubre. 8.000 persones, segons les dades facilitades per l’organització, que han reclamat pels carrers de valencià entre estelades i senyeres la dignitat de la llengua, del País Valencià i un finançament just.

La manifestació havia sigut convocada per la comissió 9 d’Octubre com cada any i que ha comptat amb la participació de part de l’esquerra política valenciana, amb Compromís, Esquerra Unida o ERPV, la participació dels sindicats Comissions Obreres, Intersindical i UGT, d’entitats cíviques com Acció Cultura del País Valencià, la Federació d’Escola Valenciana o Ca Revolta i d’altres plataformes com Xúquer Viu i els afectats per l’ERO de Radio Televisió Valenciana.

L’acte ha començat amb la tradicional tocada de la Muixeranga i la realització del típic castellet, mentre al seu torn anava desplegant-se una senyera gegant. Tot seguit ha començat la manifestació al ritme dels Maulets. Una protesta que segons Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià, es reclamava “davant el govern valencià i del seu president Alberto Fabra que deixe de fer genuflexions davant Madrid”.

Entre les autoritats polítiques que han acudit estava el diputat nacional al Congrés per Esquerra Unida, Ricardo Sixto, la líder d’Esquerra Unida del País Valencià, Marga Sanz i altres diputats a les Corts Valencianes de la formació. Ignacio Blanco, diputat d’EUPV a les Corts, ha criticat que el País Valencià “es un autonomia intervinguda, limitada i constrenyida” i que es “inassumible que els valencians estem perdent 1.000 milions d’euros al any respecte a la mitja de les Comunitats Autònomes de l’Estat”.

També estava present Compromís amb el regidor Joan Ribó a València o el diputat a les Corts, Fran Ferri, qui ha reclamat “la dignitat per al poble valencià i un finançament just”. Paco Molina, secretari general de CCOO-PV, ha declarat que hui es un dia “per a reivindicar tots aquells que han defès la llengua” i ha aprofitat la cita per denunciar que les polítiques d’austeritat i les retallades socials “han arrasat el poble valencià”.

Sota els crits “d’on estan, on estan els diners dels valencians” i “Fabra dimissió” han anant avançant els manifestants des del punt d’eixida a la plaça San Agustí fins arribar a la Plaça d’Alfons el Magnànim, on ha acabat la protesta. Mentre, els col·lectius independentistes com Alternativa per València-CUP, Endavant o Arran que també han participat a la manifestació clamaven “Independència”.

L’acte ha acabat amb la tocada de la muixeranga, on a la finalització d’aquesta i després de guardar un minut de silenci per a la dona assassinada hui a Paiporta víctima de la violència masclista, s’ha llegit un manifest on es reivindicava la dignitat de la llengua i del terme País Valencià, un finançament just, un model territorial que respecte el medi ambient i un tomb a les polítiques d’austeritat preses en marxa pel Consell. El manifest final ha sigut llegit pels pares de Guillem Agulló, en homenatge al jove assassinat per l’extrema dreta ara fa 20 anys.

Etiquetas
stats