Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

És el moment d'estimar la Terra

Enric Bataller

0

Avança la campanya electoral i continue sense escoltar de la resta de formacions participants cap proposta estructurada que contemple l’emergència climàtica en la seua vertadera dimensió. Sembla com si la Cimera del Clima de Paris fóra qüestió per la que passar de puntetes, quanfins i tot Estats Units i Xina, les dues potències més contaminants del món, s’han vist obligades a assumir compromissos què, tot i la seua insuficiència, esperem que no es queden en simple retòrica, pel bé de la Humanitat.

El deteriorament derivat de l’escalfament global és tan greu que ja no es prou amb parlar simplement de mesures ambientalistes d’impuls de les energies netes, sinó que cal reflexionar sobre un canvi de model econòmic que aposte per la sostenibilitat i oferisca també cohesió social, tenint en compte que la legislatura presidida pelsenyor Rajoy acaba amb un nivell de desigualtat a Espanya que ens col·loca a la cua de la Unió Europea, solament per davant de Letònia, segons informes de l’OCDE. Com a mostra, una única dada: actualment, l’1% de la població més rica de l’estat acapara el mateix volum de riquesa que el 70% més pobre.

És urgent buscar alternatives econòmiques sòlides, de naturalesa ben diferent a la “bambolla immobiliària” que tants problemes va portar i que tant està costant-nos de digerir. En Compromís-Podem: És el moment hem apostat decididament per l’economia verda, que és la que actualment ofereix unes enormes oportunitats d’activitat econòmica i de generació d’ocupació, molta de la qual ja és una realitat. No hi haurà treball en un planeta mort i per tant la nostra ferma voluntat és deturar el canvi climàtici i transformar els problemes en oportunitats.

L’Estat espanyol i el País Valencià contenen un immens potencial que està encara per aprofitar degut a la desídia del govern del Partido Popular, quan no de la seua obstaculització com en el cas de les renovables i de l’eficiència energètica. La proposta de Compromís és la de treballar per crear més d’un milió de llocs de treball fins 2020 a l’Estat, i de l’entorn de 107.000 al territori valencià, tot desplegant la totalitat dels mecanismes legislatius i de polítiques públiques que es contenen als plans i programes dels governs i les administracions públiques.

Quan parlem d’ocupació verda volem impulsar l’ecoindústria, que abasta la biotecnologia i la investigació en nanomaterials, per tal d’implementar uns procesos de producció respectuosos amb el media mbient. Parlem també d’apostar per l’eficiència energètica a tots els nivells, tant com a concepte que s’ha d’instaurar en el sector del transport com a dimensió incorporable a l’edificació, inclós al parc públic d’Habitatge de Protecció Oficial. Al·ludim al futur de les energies renovables, sense “peatges al sol” ni cap altre obstacle fiscal que solament serveix per intentar perpetuar anacrònicament els oligopolis actuals, eixos que mouen l’Estat a pagar amb celeritat la factura de 1.300 milions d’euros que ens ha costat el fracàs del fracking en el lamentable assumpte de Cástor. Proposem fomentar l’ecoturismecom a element de desestacionalització i dignificació de l’oferta per alsvisitants del nostreterritori. Parlem, també, de l’agricultura ecològica, que no sols és salut sinó major rendabilitat perquè és la base del consum de proximitat i permet la participació significativa de treballadores i treballadors del camp en la formació de preus en la cadena alimentària, eliminant intermediaris i comissions i evitant el perill d’abandonament de les explotacions. Totes aquestes activitats, i la riquesa derivada de la formació constant de persones preparades per dur-les endavant, conformen la nostra proposta per avançar cap una nova economia responsable i generadora d’ocupació.

La fragilitat dels ecosistemes mediterranis, sempre amenaçats per desequilibris que ens porten cap a la desertificació, augmenta també per culpa de la paràlisi en la formulació d’idees alternatives al model especulatiu amb el territori. Nosaltres ho tenim ben clar i actuarem per l’evolució ordenada de les activitats econòmiques actuals cap un treball verd i de qualitat, perquè ens preocupen les generacions futures.

Etiquetas
stats