Oltra reclama a Puig posar fi a “les estructures podrides” de la Diputació de València per a votar a un altre president socialista
“No és possible seguir com si no haguera passat res”, assenyalen en l’entorn de la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i líder de Compromís, Mónica Oltra, en referència al canvi en la Presidència de la Diputació de València arran de la dimissió de Jorge Rodríguez, detingut aquesta setmana en una operació policial per irregularitats en els contractes d’alta direcció de l’empresa pública Divalterra, l’antiga Imelsa que va costar el càrrec al seu antecessor, Alfonso Rus, del PP, i que va ser escenari d’una trama de corrupció investigada encara en els jutjats.
Oltra ha dit dijous que el nomenament del socialista Toni Gaspar, alcalde de Faura i fins ara vicepresident, com a nou president de la Diputació ha de ser votada per “una corporació plural”, en al·lusió al fet que el govern provincial està recolzat pel PSPV-PSOE, Compromís, la plataforma València en Comú (vinculada a Podem) i Esquerra Unida. I ha afegit que cal posar damunt la taula “reformes profundes” perquè no torne a passar el que ha passat.
Compromís reclama “parlar seriosament de Divalterra” perquè, ha advertit Oltra, “no es poden tindre estructures podrides que continuen generant podridura”.
La posició de la vicepresidenta valenciana contrasta amb les justificacions que els responsables de la seua coalició en la Diputació de València han tractat de sostenir en declaracions públiques després de l’operació Alqueria, que ha portat a la detenció del president de la Corporació i cinc persones més, entre elles la cogerent de Divalterra, Agustina Brines, que pertany a Compromís.
Mentre Xavier Rius, diputat de la coalició en la corporació provincial, defensava que els tres directius nomenats per Compromís en Divalterra tenien currículums adequats a les seues funcions, per la qual cosa no se’ls podia qualificar de “col·locats”, Oltra ha assegurat que, quan va haver-hi informes contraris a les contractacions d’alta direcció, “es va prendre la decisió que les persones proposades per Compromís foren despatxades” i que això va ocórrer “la primavera passada”.
En declaracions als periodistes, Ximo Puig ha assumit que “evidentment el PSPV haurà de negociar la investidura” de Toni Gaspar. El president de la Generalitat i líder dels socialistes valencians no s’ha negat a parlar de canvis en l’estructura de la corporació provincial. “Quan sapiem què ha passat es prendran mesures”, ha indicat. Però ha afegit que, encara que no vol llevar pes ni gravetat a la investigació, “si no hi haguera hagut controls”, no s’hauria sabut què passava en la institució.
La possibilitat de tancar l’antiga Imelsa va ser descartada a l’inici del mandat i es va optar per una reestructuració i un canvi de nom. A la vista del que ha passat, Oltra no descarta ara el tancament, encara que reconeix que presenta dificultats, i insisteix que deu haver-hi “canvis en estructures i actuacions perquè aquestes coses no puguen passar”. El missatge és que un escàndol com el protagonitzat per la Diputació ha de produir modificacions dràstiques en el funcionament de la institució.
D’altra banda, Compromís ha convocat els seus representants en la Diputació a una reunió amb els dirigents de la coalició divendres en què, en paraules d’Oltra , s’adoptaran decisions “col·lectives i amb contundència” després d’escoltar les explicacions i en funció del que acorde el jutge, que va deixar la vesprada de dijous en llibertat amb càrrecs tots els detinguts. La líder de la coalició no ha descartat que es produïsquen destitucions i suspensions de militància entre els responsables de Compromís en la Diputació de València.
Fins ara, l’única conseqüència política de l’operació Alqueria, sens dubte la més rellevant, va ser adoptada la nit de dimecres per l’executiva del PSPV-PSOE en suspendre Jorge Rodríguez de totes les seues funcions (era portaveu del partit) i apartar-lo de la Presidència de la Corporació provincial.
0