Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

32 gasolineres valencianes van pujar els preus almenys 5 cèntims abans de la rebaixa del Govern

Un home dispensa combustible en una gasolinera, en una fotografia d'arxiu.

elDiariocv

València —

0

Facua-Consumidors en Acció ha presentat davant les autoritats de consum i competència de la Comunitat Valenciana les seues denúncies contra les 32 gasolineres que van pujar els preus del combustible 5 cèntims o més l’1 d’abril, dia en què van entrar en vigor els descomptes imposats durant els pròxims tres mesos pel reial decret llei aprovat fa dues setmanes pel Consell de Ministres –en el territori valencià hi ha 1.142 estacions de servei–.

Davant la falta de resposta del Ministeri de Consum a les 230 denúncies a escala nacional i la incògnita de si deu haver traslladat els fets a les comunitats autònomes, Facua ha optat per dirigir-se directament a les seues administracions de protecció al consumidor, que tenen potestat sancionadora. És pràctica habitual de la Direcció General de Consum del ministeri d’Alberto Garzón no contestar les denúncies que ve interposant l’associació des que va començar la legislatura i que afecten ja més de 500 empreses.

Les denúncies a la Comunitat Valenciana han sigut interposades davant la Direcció General de Comerç i Consum, dependent de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

Agències de la competència

Facua també ha denunciat els fets davant les huit agències de la competència autonòmiques amb competències sancionadores. En el cas valencià, es tracta de la Comissió de Defensa de la Competència, també dependent de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. El 6 d’abril passat, Facua ja va posar les pujades en coneixement del Ministeri de Consum i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

A més de determinar si cada gasolinera denunciada ha de ser sancionada, Facua considera necessari investigar també si en unes províncies determinades s’han produït pactes per a aplicar les pujades de manera paral·lela. Toledo, València i Sevilla són les províncies amb més estacions de servei denunciades de les 37 en què va detectar els increments de 5 cèntims almenys el matí del divendres 1 d’abril.

Retallada de marges

El matí de l’1 abril, les estacions de servei denunciades van aplicar increments de 5 cèntims almenys, que és la retallada de marges que ha d’aportar el sector, segons estableix l’article 15 del Reial decret llei 6/2022, de 29 de març, pel qual s’adopten mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna.

Així doncs, 208 de les més de 5.000 gasolineres que van actualitzar els preus i els van comunicar al Ministeri per a la Transició Ecològica el matí de l’1 d’abril van aplicar pujades de 5 cèntims o superiors en els preus del gasoil. Quant a la gasolina 95, la pujada de 5 cèntims o més es va produir el matí del divendres en 171 estacions de servei. L’associació va obtindre les dades els matins dels dies 31 de març i 1 d’abril a través del web Geoportal, pertanyent al ministeri esmentat.

230 gasolineres en 13 comunitats

Per comunitats autònomes, Andalusia és la regió amb més nombre d’estacions denunciades, 65, que es reparteixen en quatre a Almeria, cinc a Cadis, onze a Còrdova, dotze a Granada, quatre a Huelva, nou a Jaén, tres a Màlaga i dèsset a Sevilla.

Castella-la Manxa ocupa la segona posició, amb 46 gasolineres: Albacete (4), Ciudad Real (10), Conca (1), Guadalajara (5) i Toledo (26). Aquesta última és la província amb més establiments que van encarir els preus l’1 d’abril passat. En tercer lloc se situa Comunitat Valenciana, amb onze estacions a Alacant, una a Castelló i vint a València. Un total de 32.

Repsol, al capdavant de les denúncies

De les 230 estacions de servei denunciades, 26 pertanyen a Repsol. En segon lloc, la cadena que acumula més denúncies és ES Carburantes, amb dotze, seguida de Farruco SA, amb deu. A continuació Cepsa, amb huit gasolineres, Galp amb set, MaxOil amb 6 i BP amb 4.

Agla, Avia i Petronor tenen tres estacions contra les quals s’han presentat denúncies, Ballenoil i Campsa, dues cadascuna, i tanquen la llista Petrogas i Shell, amb una. A més d’aquestes cadenes, s’han denunciat 142 gasolineres independents més.

Vulneració de la normativa

En les seues denúncies, Facua recorda que el reial decret llei esmentat estableix en l’article 21 que “les autoritats de competents en matèria de consum podran sancionar les pràctiques comercials deslleials amb els consumidors o usuaris relacionades amb l’aplicació del descompte”. Per això, sol·licita a l’organisme ministerial que pose els fets en coneixement de les autoritats autonòmiques de protecció al consumidor perquè els investiguen i òbriguen els corresponents expedients sancionadors contra les gasolineres en què consideren que s’han comés les pràctiques deslleials esmentades.

De la seua banda, en la denúncia davant la CNMC, l’associació indica que l’article del reial decret llei esmentat preveu que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència “podrà conéixer d’aquells actes de competència deslleial relacionats amb el descompte que, per falsejar la lliure competència, afecten l’interés públic”. Davant això, demana a l’organisme que presideix Cani Fernández que avalue si totes o una part de les estacions de servei denunciades haurien vulnerat la legislació.

Descomptes de 20 cèntims almenys

Les gasolineres han de repercutir als consumidors una bonificació de 20 cèntims almenys, impostos inclosos, sobre el preu de venda al públic de la gasolina i el gasoil carregat entre els dies 1 d’abril i 30 de juny. D’aquests, 15 cèntims se’ls tornaran, amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat.

Facua recorda que els preus que s’informen al públic en les estacions de servei no inclouen el descompte de 20 cèntims. L’article 16 del reial decret llei indica que en les instal·lacions “s’haurà de publicitar el preu de venda al públic del producte abans d’aplicar-hi la bonificació”.

Etiquetas
stats