Antifrau al·lega contra la modificació de la llei d'incompatibilitats que impulsa el Govern valencià perquè eximeix a càrrecs que no cobren
La Conselleria de Transparència va iniciar el mes de juliol passat un procés per a modificar la Llei d'Incompatibilitats i Conflictes d'Interessos de Persones amb Càrrecs Públics no Electes iniciada per Compromís en les Corts Valencianes i aprovada en 2016 pel primer Pacte del Botànic. La proposta ha rebut al·legacions de l'Agència Antifrau perquè eximirà de la incompatibilitat de la norma als alts càrrecs nomenats per l'Executiu que no tinguen remuneració o que el seu posat no siga directiu o executiu.
En l'informe de necessitat i oportunitat presentat per la Conselleria de Transparència s'argumenta que s'hauria de modificar l'article 2 lletra f) que reflecteix els alts càrrecs als quals afecta la llei d'incompatibilitats. En l'actualitat afecta tots els càrrecs triats pel Consell, però en Transparència pretenen que s'excloga les persones nomenades que “no vagen a ser retribuïdes o a exercir funcions executives o directives”.
Transparència considera que no es pot “carregar” amb els efectes de la Llei d'Incompatibilitats i que hagen d'assumir les seues obligacions càrrecs que no cobren o tinguen capacitat directiva perquè difícilment poden “enriquir-se o patir algun conflicte d'interessos”. En concret i com a justificació al canvi, la conselleria que dirigeix Rosa Pérez Garijo posa com a exemple els alts comissionats per al Finançament de la Comunitat Valenciana, José Antonio Pérez i Rafael Beneyto: “dues persones nomenades com a membres del Govern assimilats com a secretaris autonòmics a efectes protocol·laris i de consideració, però sense remuneració ni estructura creada per a la seua atenció”.
L'Agència Antifrau s'oposa al fet que els llocs nomenats pel Govern valencià puguen ser eximits de les incompatibilitats o conflictes d'interessos que marca la llei autonòmica. Entenen que les seues gestions per a millorar el finançament podrien beneficiar interessos privats.
Des de Transparència han contestat a Antifrau al·legant que el finançament autonòmic en cas de millorar-se seria un benefici general, repartit pel Parlament valencià i que no es personifica en interessos privats. A més, assenyala, la figura de l'alt comissionat res té a veure amb la dels comissionats encarregats de fiscalitzar per part de la Generalitat als hospitals privatitzats.
La modificació de la norma també pretén aclarir que l'Oficina de Conflicte d'Interessos té funció “inspectora” i que la presentació de declaracions o de dades de càrrecs públics amb documentació falsa o que intente donar aparença de legalitat és una falta molt greu.
Després de la contestació de Transparència a Antifrau la modificiació de la llei segueix endavant i serà aprovada.
0