Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

“Amb la invalidesa més gran, van tardar dos anys a donar-nos ajudes i ens les van retallar”

Elisa i el seu marit Ginés, en una fotografia de l'any 2008.

Carlos Navarro Castelló

“Ma mare va tenir un ictus el 2007 que la va deixar pràcticament prostrada en el llit i, a pesar de tenir reconegut el màxim grau d’invalidesa i el dret al cobrament de les ajudes per la dependència, van tardar quasi dos anys a començar a pagar-les”.

Així resumeix Ginés Benet, fill d’Elisa, de 89 anys, la llarga espera que van haver de suportar per a rebre una prestació que tenien reconeguda per llei: “Van començar pagant 600 euros, però fa entre dos i tres anys van retallar l’ajuda a la meitat”.

Segons explica Benet, sa mare és “dependent total”, viu a casa del seu germà i a més té dues cuidadores perquè pràcticament no pot moure’s. “Amb 300 euros no es fan grans coses”, comenta Ginés, que afig: “Per sort, té la pensió de viudetat i uns estalvis que li va deixar mon pare quan va faltar, perquè si no, la situació seria insostenible”.

26.355 dependients, a l'espera de cobrar

En la mateixa situació d’angoixosa espera que va patir aquesta família valenciana, hi ha milers de persones a la Comunitat Valenciana.

I és que, l’embós en la tramitació i la concessió de les prestacions de Llei de dependència encara caldeja en l’autonomia, la que pitjor ha gestionat aquestes ajudes des de l’aprovació de la normativa fa huit anys i mig, segons han denunciat diverses vegades entitats com l’Associació Estatal de Directors de Serveis Socials.

Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, el 31 d’octubre d’enguany hi havia a la Comunitat 67.743 persones amb dret a prestació, però només en cobren 41.388.

La diferència entre ambdues xifres correspon als que tenen dictamen favorable, però encara no perceben les ajudes, és a dir, 26.355 valencians. A més, el nombre de sol·licitants de la prestació ha ascendit a 106.673 ciutadans, un 10,4% més que fa un any.

Respecte d’això, fonts de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ara dirigida per la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra (Compromís), han explicat que després de prendre possessió de la institució van trobar un tap de 46.000 expedients paralitzats a l’espera de resolució.

Així, per tractar de resoldre aquesta situació, la Generalitat ha incrementat un 60% la partida destinada al pagament de prestacions amb vista a l’any que ve, que ha passat de 149,5 milions d’euros a 239.

D’aquesta manera, està previst que el 2016 se sumen a les ajudes 22.500 nous beneficiaris, i la previsió és que d’ací a 3 anys es resolguen tots els 46.000 expedients paralitzats.

Sobre els barems, que en l’última legislatura del PP es van modificar per retallar les ajudes, les mateixes fonts han comentat que “la prioritat és que tota la gent que tinga dret a la prestació, la cobre, i quan això estiga resolt, serà quan es revisen els barems”.

Els afectats veuen “bona voluntat”

Sobre les mesures que posarà en marxa el nou Consell en matèria de dependència, la presidenta de la coordinadora de Plataformes en Defensa de la Dependència, Elvira Murcia, ha comentat que estan “satisfets”, ja que, a pesar de la “situació de fallida” que s’ha trobat el tripartit, hi ha “bona voluntat per a millorar les condicions dels dependents”.

Així, han valorat positivament l’augment de les partides pressupostàries, així com que, a partir de l’1 de gener, s’elimine el repagament “en els centres de dia i els centres ocupacionals de la Comunitat”.

Etiquetas
stats