Austràlia estrena un sistema de retorn d'envasos com el que es vol implantar en les ciutats valencianes
Un altre país s'ha sumat als 40 on ja funciona el Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn (SDDR) d'envasos que la Conselleria de Medi Ambient pretén implantar a la Comunitat Valenciana, però que de moment està paralitzat per falta de consens amb els empresaris, especialment amb els supermercats.
Des de fa una setmana, a Austràlia s'ha engegat el SDDR, en concret, en l'estat de Nova Gal·les del Sud, el més poblat del país amb 7,5 milions d'habitants, la capital dels quals és Sidney.
El model que s'ha implementat és molt semblat al que es va anunciar per a la Comunitat Valenciana. Així, s'aplica un recàrrec de 10 cèntims a cada envàs (llanda, plàstic, vidre i brik) d'aigua, cervesa, refresc o suc que es recupera una vegada es torna el recipient.
No obstant això, segons han comentat des de Retorna, organització que impulsa aquest sistema formada per diversos grups ecologistes com Greenpeace o Ecologistes en Acció, finalment les autoritats australianes han cedit a les pressions de les distribuïdores i no han obligat al fet que els centres comercials i els comerços locals que venen aquestes begudes siguen també punts de recollida dels envasos.
Així, tan sol una gran cadena de supermercats ha acceptat que s'instal·len 250 punts de recol·lecció mitjançant màquines instal·lades en els seus aparcaments, amb la previsió d'ampliar-ho a 500 punts en els pròxims mesos.
Per a Miquel Roset, portaveu de Retorna, “s'ha vist truncat el dret dels ciutadans a retornar els envasos en els punts on compren les begudes, la qual cosa és un problema perquè hi ha molts llocs que venen envasos i molt pocs en on es poden tornar”.
Roset ha afegit que això manca de sentit i que “allò normal és que finalment obliguen tots els establiments que venen begudes a acceptar la recollida dels envasos, com succeeix per exemple a Alemanya”.
Prova pilot a València
A la Comunitat Valenciana la consellera de Medi ambient, Elena Cebriàn, ja va comentar que estudiaran implantar-lo en algun acte puntual, per exemple, una carrera popular, o fer una prova pilot en algun municipi per a comprovar la seua acceptació.
Així, ja s'està estudiant engegar-ho a manera de prova mitjançant la instal·lació de màquines que arrepleguen els envasos instal·lades en diferents ajuntaments, entre ells, el de València.
I és que, l'alcade, Joan Ribó, és un ferm defensor d'aquest sistema i ja li va mostrar a la consellera Cebrián la seua disposició a qu+e es provara en la capital.
En el cas que es fera, en no estar implicat el comerç i per tant, no cobrar-se el recàrrec de 10 cèntims, el consumidor que retornara els envasos obtindria un altre tipus d'incentius, per exemple, descomptes en taxes municipals o donatius a ONG mediambientals.
Malgrat tot, fonts de l'Ajuntament de la capital valenciana han comentat que encara no els ha arribat cap proposta concreta de la Conselleria de Medi Ambient, tot i que que han recordat que en el seu moment ja es van mostrar predisposats a col·laborar.