Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Batiste Martí, de 81 anys, el primer valencià a rebre la vacuna contra el coronavirus en una residència de Rafelbunyol

Moment en el qual se li administra la vacuna contra la COVID-19 a Batiste Martí en una residència de Rafelbunyol.

Miguel Giménez

València —
27 de diciembre de 2020 12:26 h

0

Batiste Martí, un home de 81 anys resident en el centre Virgen del Milagro de Rafelbunyol, ha sigut el primer valencià a rebre la vacuna contra la COVID-19. La primera treballadora que ha rebut la dosi de la vacuna ha estat Josefa Martínez, directora del centre. A la província d'Alacant, la primera persona a vacunar-se ha estat Salvador Brotons, de 65 anys, natural de Castalla i usuari d'una residència de Sant Vicent del Raspeig i a la província de Castelló, la primera vacunada ha sigut Benilde Domingo, una resident de 86 anys d'un centre de Borriana.

Poc abans de les 10 hores d'aquest diumenge ha arrancat la campanya de vacunació contra el SARS-CoV2 en la Comunitat Valenciana, un procés que ha començat per set residències de majors situades a Borriana, Almassora, Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan d'Alacant, Rafelbunyol, Torrent i Benissanó, on s'administraran les primeres 775 dosis a usuaris i personal sociosanitari d'aquests centres. Des del dilluns 28 de desembre la Generalitat Valenciana començarà a rebre de forma regular unes 30.000 dosis setmanals de la vacuna de Pfizer.

La Conselleria de Sanitat calcula que a mitjan març s'haurà acabat de vacunar amb les dues dosis contra la COVID-19 al primer grup, que inclou a residents, personal sanitari de primera línia, la resta de la plantilla sanitària i grans dependents, sempre de manera voluntària. En total, 188.000 persones, la qual cosa suposa 376.00 dosis inoculades amb 21 dies de diferència entre cadascuna. A partir de març, es procedirà amb la resta de la població.

Les primeres dosis han arribat a les 9.53 hores a la Comunitat Valenciana, concretament al centre de distribució de València, des d'on seran remeses als set centres: una residència pública a Borriana i una municipal a Almassora a la província de Castelló, una privada en Sant Vicent del Raspeig i una pública en Sant Joan a la província d'Alacant, així com una municipal a Rafelbunyol, dues concertades a Torrent i Benissanó a la província de València. El criteri d'elecció d'aquests centres és que porten almenys 90 dies sense haver tingut cap cas actiu.

Posteriorment, li tocarà el torn a les següents 110 residències que estan en aquesta situació: 70 sense brot i 40 amb 90 dies sense casos actiu. Sanitat espera que les més de 50.000 persones, entre treballadors i treballadores i residents, que conviuen en les residències puguen estar vacunades al llarg del mes de gener. A més, s'elaborarà un registre de les persones que rebutgen ser vacunades.

En qualsevol cas, des del departament que dirigeix Ana Barceló han aclarit que es tracta d'un calendari de vacunació “flexible” que s'anirà adaptant a les circumstàncies. Així, si es detecta un brot durant el procés s'analitzarà la situació concreta d'aqueix centre per a determinar si es puga continuar amb el personal no contagiat o, si està molt estés, és preferible interrompre el procés. La segona dosi està recomanada als 21 dies, però si administra passat aquest també es dona per vàlida.

L'administració de cada grup en aquesta primera etapa començarà quan s'haja conclòs l'anterior. Així, es començarà pels residents que seran vacunats pel propi personal del centre. L'equip ha d'estar constituït per almenys un metge per a controlar si es produeix algun efecte advers immediat i dues infermeres. En cas que faltara personal seria cobert amb professionals d'Atenció Primària i Conselleria sempre enviarà una infermera coordinadora per a supervisar el procés.

Per part seua, el personal sanitari serà vacunat en els seus propis centres, mentre que els professionals d'Atenció Primària es desplaçaran per a vacunar als grans dependents en els seus domicilis. En aquesta primera etapa, la Conselleria de Sanitat no preveu contractar més personal ni contempla que els farmacèutics intervinguen en cap etapa del procés de vacunació com han sol·licitat.

La Conselleria de Sanitat ha garantit que el compliment amb “total rigorositat” de la cadena de fred perquè en cas que es donara alguna reacció adversa només puga atribuir-se a la pròpia vacuna. Per a això, compta amb tres centres de magatzematge, un per província, amb congeladors capaços de mantindre a menys de 70é les dosis.

No obstant això, les primeres 775 dosis han arribat refrigerades, entre 2 i 8°, perquè la seua administració puga ser immediata en els set centres. En aquestes condicions la vacuna dura cinc dies, mentre que si està ultracongelada pot emmagatzemar-se durant uns 30 dies. A temperatura ambient es descongelen en uns 30 minuts i una vegada reconstituïdes ha d'inocular-se en dues hores.

Etiquetas
stats