Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Milers de persones participen en la Romeria dels Canyes de Castelló, Bé d'Interès Cultural

El president Ximo Puig al costat de l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, en la 'Romeria dels Canyes'

EFE

Castelló —

Milers de castellonencs participen des de primera hora d'aquest diumenge en l'acte central de les festes de la Magdalena de Castelló, la Romeria dels Canyes, que enguany celebra la seua primera edició com Bé d'Interès Cultural (BIC) Immaterial.

Un reconeixement que “fa justícia” a “aquesta festa de la convivència que és la Magdalena”, ha ressaltat el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha assenyalat que ha sigut “un gran honor haver pogut contribuir en aquest Consell al fet que s'haja pogut declarar -el romiatge- Bé d'Interès Cultural”.

Puig ha fet aquestes declaracions moments abans d'iniciar, al costat d'autoritats i veïns, el pelegrinatge cap as Castell Vell, on s'assentava la població de Castelló abans del seu trasllat a l'actual plana fa 766 anys.

L'equip de Govern no ha participat en els actes religiosos de la Cocatedral previs a l'inici del romiatge.

'Vicente' anuncia la jornada gran

A les 6.30 hores la campana 'Vicente' ha anunciat des del Fadrí la jornada central de la setmana gran castellonenca, convocant als romanís amb els seus repics.

Veïns i visitants s'han acostat des de primera hora al Mercat Central a arreplegar les canyes amb les tradicionals cintes verdes per a fer el camí.

Julia Sánchez és una de les veïnes de la ciutat que no ha volgut perdre's aquesta cita amb la tradició en un diumenge que ha clarejat completament assolellat.

“No sóc de Castelló, vaig nàixer en Daimiel, a Ciudad Real, però com si haguera fet”, ha explicat a EFE.

“Faig la romeria tots els anys, només he faltat dues vegades; m'encanta, és un dia en el qual t'alces amb ànim”, diu, mentre indica que en el seu esmorzar no faltarà tampoc enguany la truita de faves, un clàssic del dia del romiatge.

La comitiva, presidida per les reines de les festes de la Magdalena 2017, Estefanía Climent i Berta Montañés, ha explicat també amb la presència de nombroses autoritats a més del president, com l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; la presidenta regional del PP, Isabel Bonig, o l'expresident de la Generalitat, Alberto Fabra.

Caràcter cultural i identitari

Ximo Puig ha destacat que la Magdalena “té molts atributs de caràcter cultural i identitari, forma part de la nostra manera de ser” i ha incidit que la declaració BIC de la romeria “fa justícia” a aquesta festa.

Per la seua banda, Amparo Marco, ha destacat també que el reconeixement BIC “d'aquest mateix romiatge és importantíssim per a les festes de Castelló, que ja són internacionals” i ambdues declaracions “són un mèrit de la ciutadania”.

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha indicat que aquest diumenge “és un dia important per a tota la Comunitat Valenciana” en coincidir “el dia gran de la Magdalena i de les Falles”, festes que “a més d'un motor econòmic fonamental són un llit de vertebració del territori, alguna cosa que necessita molt aquesta terra”.

“La Comunitat no necessita d'enfrontaments, sinó tot el contrari. Les dues festes són vertebració, harmonia, compartir, tradició i cultura”.

Per al president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, “avui és un dia per a tornar als orígens, per a saber que Castelló fa més de set segles va ser ocupada pels pobladors del Castell Vell i és just que la ciutat reta homenatge a aquella decisió estratègica -en al·lusió al decret real concedit per Jaume I- que l'ha convertit en la capital que avui és”.

La 'Tornà'

La 'Tornà' d'aquesta vesprada escenificarà la fundació real de la ciutat amb la materialització del trasllat de la població des del turó de la Magdalena i es Castell Vell i la seua entrada en la plana amb l'ajuda de la “llum antiga” que custodien les gaiates, que simulen els fanals que van il·luminar el camí als primers pobladors de Castelló.

Les gaiates protagonitzaran a partir de les 20.00 hores una desfilada amb el qual els 19 sectors de la ciutat donaran a conèixer a la població els dissenys d'aquest símbol de la festa.

Etiquetas
stats