Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El secretari de la Cambra de Castelló i empresari comparteix amb la seua dona quatre societats amb un patrimoni net de 5,5 milions

Dolores Guillamón, esquerra, i Jesús Ramos, dreta, en un acte de la Cambra de Comerç de Castelló.

Sergi Tarín

València —

0

Si és veritat que els números no enganyen, no hi ha dubte que la del secretari de la Cambra de Castelló, Jesús Ramos, és una carrera empresarial d’èxit. Les quatre societats de què és administrador solidari amb la seua dona, María Soledad Miravet, acumulen 5.547.302,26 euros de patrimoni net.

El mascaró de proa del grup, Adade Castellón SL, té 35 anys d’exercici en assumptes jurídics i 15 treballadors fixos. A més d’un volum de negoci considerable: prop de 2,3 milions facturats entre els anys 2017 i 2018. Aquest període és precisament, amb el del 2019, el que investiga la brigada provincial de la policia judicial a Ramos i les seues empreses després de la denúncia d’una treballadora el 27 de setembre passat.

Tal com va avançar ahir eldiario.es, aquesta empleada es va negar a signar l’adjudicació de 150.000 euros a Adade Castellón davant la por de contravindre la llei valenciana d’incompatibilitats i conflictes d’interessos de persones amb càrrecs públics no electes. Una situació que també va posar en coneixement de l’Agència Valenciana Antifrau, que el 18 d’octubre passat li va atorgar l’estatut de protecció al denunciant. De la seua banda, el Jutjat d’Instrucció número 5 de Castelló ha obert diligències prèvies, tot i que encara no s’ha pronunciat sobre la tramitació o l’arxivament.

Jesús Ramos va arribar a la Cambra de Castelló com a assessor extern al juny del 2014. Aqueix any i els dos següents va facturar a través d’Adade Castellón 190.000 euros per desenvolupar el servei d’assessorament jurídic, financer, comptable, fiscal i laboral. Després del cessament de la secretària, llavors, María Jesús Arenós, al juny del 2016, Ramos va ocupar el seu càrrec de manera interina fins a obtindre la plaça definitiva el 23 de novembre de 2017. Però abans va posar dues condicions, acceptades per la conselleria d’Economia Sostenible: un permís de compatibilitat per a continuar dedicant-se a les seues societats i una jornada a temps parcial, en concret de tres hores, cosa inèdita en la resta de les cambres espanyoles.

Tot seguit va negociar el seu salari amb el ple i el comité executiu de la corporació castellonenca: 60.000 euros anuals, proporcionalment el més alt respecte de la resta dels secretaris valencians.

Un negoci doblement redó. Ramos cobra com a secretari i al mateix temps es presenta a través de les seues empreses als concursos més quantiosos de la cambra, que ha guanyat sistemàticament fins a aconseguir 348.500 euros entre el 2017 i el 2019. Una quantitat que se suma a la bona marxa de les seues empreses. Es tracta de tres despatxos jurídics: Adade Castellón SL, Jesús Ramos Abogados SL i Concurso y Viabilidad SLP. La quarta firma, Antrilen SL, es dedica al lloguer de locals industrials. Les quatre societats van facturar 2.281.023,09 euros el 2017 i el 2018 i van obtindre 239.806,43 euros en beneficis.

Dels seus 5,5 milions el 2018 de patrimoni net és Antrilen SL la que més quantitat de béns reuneix, valorats en 5.079.330,14 euros i per al lloguer. En els seus documents fiscals s’assenyalen cinc propietats adquirides per aquesta societat al setembre del 2015 després de l’absorció d’Estudio Jurídico Ramos Estall SL. Es tracta de dos baixos comercials i una nau industrial a Castelló; a més d’una planta baixa residencial a Benicàssim i un xalet a Orpesa. Les cinc arriben a un valor de 2.948.296,49 euros.

“Segons la llei”

De la seua banda, el president del Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, va assegurar a preguntes d’eldiario.es que les cambres “són autònomes per a prendre aquest tipus de decisions”, en referència al salari de Ramos i a la possible incompatibilitat entre el seu càrrec en la corporació i l’adjudicació a les seues empreses. De fet, la principal funció del secretari és garantir la legalitat interna i, per aqueix motiu, presideix les meses de contractació. En el cas de Ramos, es va inhibir en altres treballadors en els quatre contractes que van afectar les seues firmes a partir del 2017. “No conec el seu dia a dia, però de segur que ho han fet bé i segons la llei”, va indicar Morata.

Quant a una possible fiscalització des del Consell de Cambres, va apuntar que aqueixa tasca correspon a l’entitat tutelant, en aquest cas Economia Sostenible, ja que la seua comesa “és que els fons públics estiguen perfectament coordinats entre les cambres”. I sobre si els sous dels secretaris són elevats o no (la de València, Ana Encabo, guanya 103.061,7 euros l’any, i el d’Alacant, Andrés Sevila, 66.391,32, encara que amb dedicació exclusiva) va manifestar que cobren “el que ja cobraven, ja que la llei no permet rebaixar-los uns sous que, d’altra banda, no són alts, sinó bastant lògics”.

Finalment, al tancament d’aquesta edició, ni Dolores Guillamón, presidenta de la Cambra de Castelló, ni els vocals del seu comité executiu havien atés les preguntes d’aquest diari. Dijous se celebrarà l’últim comité executiu i ple de l’any. Fonts d’Economia Sostenible asseguren que ni la denúncia a Ramos ni la possible incompatibilitat dels seus contractes estan en l’ordre del dia.

Etiquetas
stats