Sis morts en l'incendi d'una residència d'ancians en la localitat valenciana de Moncada
Sis persones han mort i 18 han resultat ferides —dues d'elles en estat greu— la nit d'aquest dimarts, en l'incendi d'una residència d'ancians de Moncada, segons Emergències de la Generalitat Valenciana. Els cinc primers morts són tres homes d'entre 67 i 76 anys i 3 dones de 78, 89 i 95 anys, en el cas de l'última víctima —la dona de 89 anys— ha mort després d'haver sigut traslladada a l'Hospital Clínic.
L'incendi es va produir sobre les 23.21 hores del dimarts en el centre, situat al carrer Major del municipi valencià, i va obligar al desallotjament de 70 residents de manera preventiva. L'incendi ha afectat a tota una ala de la residència i les primeres hipòtesis apunten a un curtcircuit.
Els ferits van ser traslladats a l'hospital la Fe, l'hospital General, el Doctor Peset, l'Arnau de Vilanova, l'hospital Clínic i a l'hospital de Manises. A més, a causa del sinistre han sigut atesos set policies, tres membres de Protecció Civil i un de la Guàrdia Civil.
D'altra banda, sobre les 03.00 hores el jutge de guàrdia va completar les diligències per al trasllat dels cadàvers a l'Institut de Medicina Legal, on se'ls practicarà l'autòpsia.
Segons l'últim recompte d'Emergències 112 CV, hi ha 16 ferits lleus, incloent a un agent de la Guàrdia Civil, i dos ferits greus. En total, el nombre de ferits amb cremades i intoxicació per fum ascendeix a 18, dels quals 15 han hagut de ser hospitalitzats, encara que un d'ells, el que es trobava en La Fe, ja ha rebut l'alta mèdica.
Fins al lloc es van mobilitzar quatre dotacions del Consorci de Bombers, dos SAMU i dos Suports Vitals Bàsics (SVB). Segons les fonts, a la seua arribada a la residència l'incendi ja estava totalment desenvolupat, afectant una ala de l'edifici, i els bombers van iniciar immediatament les tasques de rescat i d'extinció del foc.
Amb la col·laboració de Guàrdia Civil, Policia Local, Protecció Civil i el mateix personal de la residència, es va desallotjar a la resta de la residència, fins a un total aproximat d'unes 70 persones. La investigació de la Guàrdia Civil serà l'encarregada de determinar les causes de l'incendi.
La conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives prepara el trasllat dels residents a altres centres pròxims, segons ha anunciat el departament que dirigeix Mónica Oltra. Es tracta d'una residència de titularitat pública però de gestió privada. L'empresa Gesmed s'encarrega de la gestió de la residència, que albergava a uns 70 residents.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que la causa de l'incendi en la residència d'ancians de Moncada podria ser un curtcircuit en una màquina d'oxigen. Puig ha reiterat que la Guàrdia Civil està inspeccionant la zona per a determinar la causa definitiva “d'aquesta desgràcia, d'aquest terrible accident”, ha subratllat.
Causa de l'incendi
Segons ha explicat l'inspector cap del Consorci de Bombers de València, José Miguel Basset, el focus de l'incendi s'hauria situat en una habitació de la primera planta en la qual hi havia dos ancians, que han mort, als quals cal sumar tres decessos de persones que havien sigut evacuades del sinistre més el sisé d'última hora.
Basset ha assenyalat que quan van arribar a la residència, després de rebre del 112 l'avís de l'incendi es van trobar “gran quantitat de persones demanant auxili i atrapades pel fum”.
D'altra banda, el cap de parc de Bombers, Rafael Esteve, ha afirmat que quan es va originar l'incendi en la residència la majoria dels ancians estava dormint i ha advertit que “el pitjor” va ser el fum.
En un primer moment els bombers es van dedicar a evacuar als residents i, quan van anar arribant més dotacions, van començar amb l'extinció, segons ha explicat.
L'evacuació, ha indicat, va ser “complicada” perquè es tractava de persones que no podien moure's. “Va caldre traure a molta gent en el propi llit i, la que podia alçar-se i caminar un poc, era ajudada per dos o tres efectius”, ha asseverat.
Segons ha assenyalat, l'incendi estava “totalment desenvolupat, amb molta gent demanant auxili, sobretot en la planta superior”, i van procedir a rescatar “moltíssimes persones, unes 20 o 25, de les habitacions de l'ala afectada i del pis superior”.
L'avanç de les flames era tal que “feia impossible la supervivència” en el lloc de l'inici, ha assegurat Basset, qui ha precisat que una vegada extingit han trobat dues persones mortes a l'habitació sinistrada, mentre que altres tres que havien sigut evacuades també han mort, per “inhalació de fum o qualsevol altra circumstància”.
Un total de set policies, tres membres de Protecció Civil i un agent de la Guàrdia Civil han hagut de ser atesos a conseqüència de l'incendi registrat en la residència. Segons ha concretat la Conselleria de Sanitat, tots els ferits de Protecció Civil i de les Forces de Seguretat han rebut l'alta excepte cinc d'ells que s'han quedat en observació.
El portaveu de la Comandància de la Guàrdia Civil, Jesús María Sánchez, ha manifestat, després de l'incendi declarat aquesta matinada quee en els treballs de rescat “s'ha prioritzat la vida dels residents”.
“En un cas així s'ha prioritzat la vida dels residents a la dels mateixos agents”, ha incidit, per a concretar que tres dels guàrdies civils han resultat ferits per intoxicació de fum i s'estan recuperant.
Preguntat per les causes del sinistre, ha manifestat que hi ha diverses línies d'investigació obertes i, de moment, no es pot confirmar cap hipòtesi.
La intervenció va “ser ràpida i desesperant”
El regidor de Seguretat Ciutadana i coordinador de Protecció Civil a l'Ajuntament de Moncada, Martín Pérez Aranda, ha afirmat que la intervenció en la residència incendiada de la localitat va ser “ràpida i desesperant”: “Vam haver d'actuar ràpidament fent una cadena per a traure als residents enllitats”.
Pérez Aranda, en declaracions en el 24 Horas d'RTVE, ha afirmat que després d'originar-se el foc, es van traslladar fins al lloc indicat diverses dotacions de Policia, Guàrdia Civil i Bombers per a actuar el més ràpid possible.
“Ens van dir que estaven tots enllitats, que no es podien moure i vam haver d'actuar ràpidament fent una cadena per a anar traient pels corredors les lliteres amb les persones”, ha afirmat l'edil, que va col·laborar en les tasques de rescat.
Ha indicat que des del primer moment també es va acordonar la residència i “en tot moment” s'estava preguntant pels llistats de les persones enllitades amb l'objectiu d'anar comprovant que no es deixaven a ningú a l'interior.
“Ha sigut un treball ràpid, coordinat i desesperant”, ha manifestat, per a agregar que quasi tots els residents tenien oxigen i era “impossible” que pogueren moure's. “Aquesta acció de companys i sanitaris ha evitat una tragèdia enorme”, ha subratllat.
Preguntat pels controls en la residència, ha indicat que es tracta d'un centre de titularitat pública però gestionat per una empresa privada i ha assenyalat que amb la COVID-19 s'havien restringit les visites a residències però ha aclarit que, en general, sí que solien anar a les instal·lacions “perquè hi ha un tracte molt especial amb ells”.
Sobre les causes del foc, l'edil ha manifestat que la Policia Científica determinarà si ha sigut una negligència d'algun dels residents o si, per contra, es tracta d'alguna fallada elèctrica.
0