Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Com atendrà la sanitat valenciana els més de 23.000 sensepapers afectats per la sentència del Constitucional?

Puig y Montón, con representantes de colectivos de inmigrantes de la Comunitat Valenciana.

Sergi Pitarch

La sanitat universal continua vigent a la Comunitat Valenciana a pesar de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el decret llei que va impulsar el Govern de Ximo Puig tot just haver encetat la legislatura i que preveu l’atenció mèdica als immigrants, tinguen la documentació en vigor o no. La Conselleria de Sanitat Universal que dirigeix Carmen Montón s’ha afanyat a enviar als departaments sanitaris les instruccions perquè metges i infermeres no tinguen cap dubte de com actuar.

En el departament que dirigeix Carmen Montón entenen que, malgrat que les instruccions que han enviat al personal sanitari són semblants al decret anul·lat per la majoria conservadora del Tribunal Constitucional (s’hi van oposar cinc magistrats progressistes), la nul·litat legal no els afecta per tal com té un rang normatiu distint. Així, a hores d’ara a la Comunitat Valenciana “no sols es manté la cobertura a les 23.663 persones que ja s’han beneficiat de la mesura, sinó també a les que continuen sol·licitant la cobertura sanitària de la Generalitat”, han explicat des de la Conselleria de Sanitat Universal.

Les instruccions donen cobertura al personal mèdic i d’atenció per a “atendre les persones estrangeres no registrades ni autoritzades com a residents a Espanya i amb residència efectiva a la Comunitat Valenciana, que actualment no tinguen la condició d’assegurat, no puguen exportar el dret a la cobertura sanitària en el sistema nacional de salut des dels seus països d’origen, ni es detecte per als processos assistits tercers obligats a pagament”.

Així, segons les instruccions ordenades per Sanitat, les persones estrangeres sense papers tindran accés a la cartera comuna bàsica de serveis tant en els centres de titularitat pública com en els concertats, és a dir, podran també acudir als ambulatoris i centres privatitzats i que gestiona Ribera Salud. S’hi inclouen la realització de mètodes diagnòstics, preventius i terapèutics, i també l’ingrés hospitalari i el tractament farmacològic.

L’única cosa que es demana als estrangers sense papers és estar empadronats almenys tres mesos en un municipi de la Comunitat Valenciana, encara que es preveuen casos excepcionals per a situacions en què no es complisca aquest requisit. No caldrà ajustar-se als estrangers de països rics que es veja que poden abonar els tractaments o on hi haja convenis d’atenció entre països.

A les persones ateses per aquesta via se’ls lliurarà una targeta SIP que els servirà per a les visites posteriors o els tractaments farmacològics. Els pacients tindran una zona d’atenció i un metge de capçalera assignats, segons les instruccions de Sanitat.

Sanitat deixa en mans dels serveis socials i els serveis d’afiliació la vigilància per a controlar que l’ús de la targeta sanitària és el correcte. La instrucció també preveu l’atenció a espanyols que, pel fet de no tenir la documentació requerida, no puguen accedir a la condició d’assegurat o beneficiari del Sistema Nacional de Salut.

Aquestes instruccions van entrar en vigor el 21 de juliol de 2015 i continuen a hores d’ara, malgrat la sentència que anul·la el decret llei convalidat per més de dos terços de les Corts Valencianes.

A més, des del departament que dirigeix Carmen Montón han aprofitat per a demanar la derogació del Reial decret 16/2012 del Govern de Mariano Rajoy que va excloure als col·lectius com els migrants en situació irregular de l’atenció sanitària normalitzada.

Etiquetas
stats