El Comité Econòmic i Social qüestiona la rebaixa en l’ensenyament de valencià del bipartit del PP i Vox
El Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana qüestiona la rebaixa d’hores d’ensenyament de valencià que planteja el bipartit del PP i Vox. L’organisme consultiu ha emés el seu dictamen sobre la llei de mesures fiscals, que passarà en breu pel debat parlamentari, i que inclou algunes modificacions legislatives a més de les reformes fiscals.
El document de l’executiu autonòmic suprimeix l’obligatorietat d’una base del 25% de les assignatures curriculars en valencià en les zones castellanoparlants, a més de l’obligatorietat d’impartir en valencià com a mínim, una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga. També modifica les obligacions de temps curricular en Primària, Secundària i Batxillerat i deroga l’oficina de drets lingüístics.
El CES, en el seu informe, opina que “manca de justificació que l’Administració educativa, amb caràcter universal, impedisca la formació de l’alumnat en un dels dos idiomes de la Comunitat Valenciana, pel simple fet de residir en ”termes municipals de predomini lingüístic castellà“. L’organisme sosté que el valencià ”forma part indissoluble de l’extraordinària riquesa cultural del poble valencià“, per la qual cosa el Comité incideix en el fet que ”cal adoptar totes les mesures necessàries per a preservar-ne i generalitzar-ne la pervivència, l’ús i l’ensenyament en tot el territori“ autonòmic.
A més, el Comité reitera que no disposa de cap document que indique que aquesta mesura, transcendental per a la plantilla del professorat de centres radicats en termes municipals de predomini lingüístic castellà, s’haja inclòs en la corresponent taula de negociació de la Generalitat, qüestió que “obligatòriament ha de ser considerada”. Alguns consellers consideren que la redacció de la norma genera inseguretat jurídica i critiquen que no es tinga en compte com “mereix” l’opinió del claustre en l’elecció dels programes educatius
L’aspecte relatiu al plurilingüisme és dels pocs punts que hagué de ser sotmés a votació en el si del consell. Segons consta en la resolució, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) va emetre un vot particular per a distanciar-se dels sindicats i altres agents socials. Malgrat que la patronal “respecta i valora la riquesa lingüística d’aquesta Comunitat i defensa la convivència normal de les dues llengües oficials”, considera que “a la vista que el plurilingüisme en la nostra Comunitat ha sigut polititzat i ideologitzat en excés (...) no vol posicionar-se sobre aquest àmbit, com tampoc ho va fer quan el projecte plurilingüe es va implantar”.
0