Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís conserva intactes les competències de Cultura en la Generalitat malgrat la pressió fins a última hora dels socialistes

Reunió de la negociació del Botànic II.

elDiariocv

0

La possibilitat que algunes de les àrees de Cultura isqueren de la conselleria per a passar a dependre de Presidència de la Generalitat Valenciana ha quedat descartada aquest dijous, quan s'ha tancar per fi la negociació d'una estructura de direccions general del segon Govern del Pacte del Botànic que aquest divendres s'aprovarà en el ple del Consell. En aqueixa estructura, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de Vicent Marzà conserva totes les seues competències en matèria cultural.

Ni tan sols la gestió de patrimoni cultural, que des del principi de la negociació del segon Pacte del Botànic s'havia col·locat en la casella de Presidència, passarà a ser responsabilitat directa del cap del Consell, el socialista Ximo Puig.

Els socialistes han pressionat fins a última hora per a traslladar competències de cultura a Presidència, mentre Compromís s'ha resistit a cedir-les. De fet, aqueix ha sigut el pols que ha prolongat la negociació més enllà del que es preveia. En un moment determinat, la pretensió socialista va ser col·locar en el departament de Presidència l'àrea de patrimoni cultural, per a vincular-la en part a les competències de Turisme i gestionar l'Ivacor (Institut Valencià de Conservació i Restauració) al marge del departament de Marzà. En un altre moment, la pretensió va ser emportar-se a Presidència també la política del llibre i de biblioteques i, en un altre, gestionar els museus des del Palau de la Generalitat.

En l'últim tram de la negociació, els representants socialistes van reclamar concretament la gestió de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), fet al qual Compromís es va negar i va oferir com a alternativa que el Museu de Belles Arts de València, de titularitat estatal i gestió autonòmica, passara a dependre de Presidència. Finalment, aquest dijous, s'ha tancat l'acord amb totes les competències de Cultura intactes en la conselleria que dirigeix Marzà, un departament la secretaria autonòmica de Cultura del qual és de Compromís i la direcció general correspondrà, com ja va ocórrer en el primer Govern del Botànic, als socialistes, en aplicació de la denominada política de mestissatge.

Ha sigut el pols per la gestió cultural l'últim a tancar-se en una negociació més complicada del que es preveia que va tancar fa uns dies altre dels fronts oberts: l'adscripció de les dues agències que dirigirà Unides Podem i el repartiment de direccions generals per al nou soci del Consell. Al final, les agències de Canvi Climàtic i d'Energia, que dirigirà Podem, s'adscriuen a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i a la d'Economia Sostenible, respectivament, totes dues en mans de Compromís. La pretensió inicial de Podem era vincular-les al departament del seu vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau.

Unides Podem-Esquerra Unida tindrà 10 de les 60 direccions generals de la Generalitat Valenciana. Una d'elles serà de coordinació en la vicepresidència de Dalmau i tres de la seua Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica; altres tres estaran en la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que dirigeix Rosa Pérez Garijo, d'Esquerra Unida, i la resta en Igualtat i Polítiques Inclusives; en Emergència Climàtica, i en Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Etiquetas
stats