Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

La fusió de l'art urbà de Pichiavo i dels artistes fallers Latorre i Sanz causa sensació a València

La falla municipal, obre de Latorre y Sanz y de Pichiavo

Carlos Navarro Castelló

0

Si la indiferència és la pitjor de les reaccions davant una obra d'art, per descomptat la falla de l'Ajuntament de València ha resultat un rotund èxit.

N'hi ha prou a passar a qualsevol hora del dia i veure la quantitat de gent que s'hi aplega al costat mòbil en mà per a immortalitzar-la a l'estil selfie.

Per exemple, Elena, de 20 anys, assegura que li agrada “perquè han mesclat el que és la idea clàssica de falla amb la part moderna del grafiti, és una fusió que queda bastant bé”.

La seua mare Amparo, de 47 anys, per contra, afirma que li agraden més “les falles clàssiques”. “Els grafitis tan transgressors no em van”, indica.

Lluna és d'Albacete, té 20 anys, però porta tres vivint a València i assegura que en porta molts més venint en Falles: “a mi m'agrada, és diferent, els colors m'agraden molt”. A la seua amiga Celia, també fallera d'adopció, li sembla també “molt fanfarrona, la combinació està molt bé”.

Entre el públic més gran també ha calat. Isabel, de 80 anys, assegura: “És graciosa, m'agrada molt l'estil modern i que s'experimente amb coses noves”. A Jose de 53 anys li agrada molt “pel color i per les formes”.

A Fernando, valencià de 31 anys, no li acaba de convéncer: “el primer que he pensat és si la pintura era així o si algú havia arribat i l'havia desbaratada, no m'agrada com queda el grafiti, però sí l'estructura”.

Nacho, de 32 anys i també de València no es talla i assegura que li sembla “horrible”. Considera que “els grafitis no tenen res a veure amb l'esperit faller”.

Inma, valenciana de 27 anys, diu que li agrada “molt”. “És de les més boniques que he vist en els últims anys, m'agrada el toc modern que li donen els grafitis”, comenta. A la seua amiga Ana, també valenciana de 30 anys, també l'ha convençut: “veig bona crítica i em sembla molt original la fusió d'estils”.

Igual que l'any passat, el monument ha sigut obra dels artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz. No obstant això, si l'any passat va ser l'artista urbà Okuda qui li va donar el seu particular i avantguardista toc, en aquesta ocasió han comptat amb la col·laboració dels grafiters valencians Juan Antonio Sánchez i Álvaro Hernández, coneguts com Pichiavo.

El jurat independent que decideix la falla per a la Plaça de l'Ajuntament cada any, es va decantar per ells per unanimitat en valorar la conjunció de “tradició i transgressió ”en el seu projecte. El seu esbós, Procés creatiu, reflexiona sobre el procés artístic des d'una comèdia grega.

Reconeguts per la seua habilitat per a establir relacions entre l'art, l'arquitectura, l'espai, els contextos socials i públics amb un enfocament molt atractiu i innovador, han pintat a Nova York, Suècia o Roma i per a marques de luxe com Bulgari.

Treballen junts des del 2007 creant obres úniques que deconstrueixen i mesclen referències filosòfiques i mitològiques de l'art clàssic i el tractament estètic, conceptual i plàstic de l'art contemporani.

Etiquetas
stats