Un altre FLA de més: el crèdit que tothom demana i ningú no vol
La situació de les arques valencianes és crítica i així ho han assenyalat els dirigents des que van entrar en el Govern. Tant que, des de l’inici de la legislatura, s’ha demanat a l’executiu central que active el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) diverses vegades.
No obstant això, aquest mecanisme de préstecs és encara insuficient. El mes de juliol passat, davant de l’“emergència social”, el Consell va autoritzar un suplement creditici de 841 milions d’euros amb càrrec al FLA per a pagar factures pendents en Sanitat, Dependència i Habitatge.
El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha comparegut aquest dimecres en la Diputació Permanent de les Corts per a explicar aquest decret i convéncer a la resta dels grups per a aprovar-ne la convalidació, com és habitual en aquests casos. Soler, en el seu discurs, ha assenyalat que “el suplement creditici fa evident l’infrafinançament”, per la qual cosa el Consell no cessarà en la reivindicació d’un sistema de repartiment just. “No ens cansarem de demanar un sistema sense hipoteques ni xantatges”, ha sentenciat el conseller.
La resta dels partits, si bé des de les seues diferents posicions, han donat suport a aquesta idea. El diputat de Podem, David Torres, ha explicat que voten a favor d’aquest crèdit “per lleialtat i responsabilitat”, però que recórrer-hi “és una mala idea”, ja que és un crèdit que cal tornar. En Compromís mantenen la crítica a aquest “pegat” que el Govern central utilitza com a “asfíxia” a l’executiu valencià, amb procediments electoralistes i que venen “una imatge d’inestabilitat”, segons la seua portaveu, Mireia Mollà.
Ciutadans s’ha sumat a la crítica del FLA, i ha assegurat que “el conseller quasi ens convenç de la perversió” d’aquest model, però s’ha abstingut en la votació com a crítica a una gestió del pressupost que consideren ineficient. David de Miguel, representant de la formació taronja, ha explicat que en el seu partit també consideren que el problema de fons és un altre, el sistema de finançament, però que “sense un Govern –central– no es pot reformar aquest model”, un senyal clar al debat d’investidura que es viu paral·lelament en el Congrés dels Diputats.
Des del PP s’ha criticat encara amb més energia la gestió del Consell. Els populars han acusat l’executiu autonòmic de falsejar els pressupostos, de ser “incapaços” de crear una llei, d’amagar informació i de “fer xantatge” al Govern de Rajoy. “No volen canviar el model perquè se’ls acabaria el conte” ha etzibat Rubén Ibáñez, portaveu popular, que també ha convidat la resta dels partits a “donar suport a un Govern que vol canviar el sistema”
Més del 60% del crèdit, gairebé 550 milions, aniran a pagar la despesa sanitària del període 2002-2008. “Benes, gases i tiretes dels hospitals” segons el portaveu socialista José Muñoz. L’altre gran percentatge es destinarà, com va indicar la vicepresidenta Mónica Oltra en anunciar el crèdit, a pagaments a la dependència i a habitatge social.
“Un intercanvi de cromos per a defensar una investidura determinada”
La proposició d’Isabel Bonig per a la votació d’investidura que se celebra aquest dimecres ha calat bé entre els partits convidats. El debat del Congrés, paral·lel al de les Corts, ha centrat una part de les intervencions sobre la convalidació del decret o no.
Entre la reivindicació del nou sistema i la crítica permanent al FLA, PSPV, Compromís i el PP han dut a terme un intercanvi de tirs. Mireia Mollà, portaveu de la formació taronja, ha tornat a acusar el PP de “comprar vots” arran de la proposta tan peculiar de la seua líder regional d’una abstenció en la investidura de Rajoy a canvi de pressionar per a modificar el sistema de repartiment autonòmic. Prèviament José Muñoz ha indicat que el canvi del model de finançament autonòmic l’utilitza el PP com a “suborn” en un exercici de “suborn passiu propi” i el conseller ha lamentat que s’utilitze el finançament com a “intercanvi de cromos dels drets dels valencians per a facilitar una investidura determinada”.
La líder popular, que a priori no havia d’intervenir-hi, ha replicat que “el lladre es pensa que tots roben” i ha preguntat si “mercadejar” amb els vots és també subscriure pactes com els del Botànic o la Nau. “Si posar fi a l’infrafinançament, pacten i negocien, però no volen perquè si pacten, si es canvia el model de finançament, es veuran les seues misèries i és que no saben governar; necessiten un enemic a Madrid que tape la seua ineficiència i ka falta de gestió”. “Vint anys en l’oposició per a això”, ha etzibat Bonig.