Hervé Falciani: “És fonamental que els defraudadors fiscals tinguen por”
Hervé Falciani, l’informàtic que va traure del banc privat suís HSBC la llista d’evasors fiscals més gran de la història, ha visitat València. Estudia col·laborar amb la Generalitat en la millora dels sistemes d’informació per a lluitar contra la corrupció. Falciani, que viu a Espanya protegit per la policia, col·labora amb la Fiscalia Anticorrupció en la detecció d’espanyols amb patrimoni eludit al fisc. S’ha entrevistat amb la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, després d’atendre un grup de periodistes a la Conselleria de Transparència, l’organisme encarregat, entre altres coses, de garantir el bon ús dels diners públics.
Preguntat per la publicació dels papers de la Castellana“, l’italofrancés ha fet unes quantes reflexions. ”Des del punt de vista psicològic és fonamental fer por als tramposos, als defraudadors. Han de conéixer les conseqüències del fet que es descobrisquen els seus actes, pel perjudici a la seua reputació i perquè ells valoren els riscos a l’hora de prendre decisions“.
Falciani assegura que mai no ha fet públic el nom d’un pretés evasor fiscal. “La meua funció és facilitar informació a les autoritats perquè prenguen les mesures oportunes i, si és possible, aborden per sorpresa” els incomplidors. “La missió i la manera de treballar dels mitjans de comunicació és una altra. Estan legitimats, i saben fer-ho, com ho proven els papers de Panamà, per a publicar la informació rellevant per a l’opinió pública” que afecte pretesos delinqüents.
L’informàtic considera fonamental conscienciar i educar la ciutadania sobre la importància de lluitar contra l’evasió fiscal. Paradoxalment, ha posat Suïssa, país que sol·licita la seua extradició –denegada per Espanya– com a exemple d’implicació cívica en el govern d’un país: “La influència de la gent és fonamental perquè l’Administració s’implique a fons. Amb gent compromesa, les institucions funcionen”.
Cooperació internacional, multinacionals i economia col·laborativa
Falciani també creu imprescindible combatre les multinacionals amb males pràctiques fiscals mitjançant la col·laboració entre molts països. Per exemple, “fent escorcolls i investigant de manera simultània” quan es detecten fraus que afecten més d’un estat. La tecnologia, creu l’informàtic, és una gran aliada de les transnacionals i la gran banca per a eludir les seues obligacions fiscals.
Precisament, la convergència entre tecnologia i projecte global que caracteritza algunes companyies –ha esmentat Amazon, “que planeja vendre menjar amb el risc que això comporta” per als actors locals– preocupa Falciani. “Uber [prohibit a Espanya] o Airbnb impliquen un gran risc per la seua capacitat de centralitzar informació i ingressos” i, eventualment, no pagar a la hisenda local, pràctica habitual d’algunes multinacionals.