La portada de mañana
Acceder
Los médicos avivan las protestas y señalan el “punto crítico” de la sanidad pública
Guinea Ecuatorial: “En España hay gente poderosa que sostiene a Obiang”
OPINIÓN | "Reprobar a Montero y callar ante Ayuso", por Esther Palomera

Un informe del CVC sobre l’Albufera obvia els efectes nocius de l’ampliació del port assenyalats per un expert

Imatge de l'Albufera de València.

El Consell Valencià de Cultura va celebrar el 26 de setembre passat la sessió plenària del mes a Aielo de Malferit, en reconeixement del seu estatus de Capital Cultural Valenciana 2022 per a municipis menors de 5.000 habitants.

No obstant això, aquesta no va ser l’única circumstància cridanera de la jornada. El ple ordinari va començar a les 12.00 a la Biblioteca Municipal, en l’edifici de les Escoles Velles. Entre altres punts de l’ordre del dia, es va sotmetre a la consideració dels membres l’informe titulat ‘L’Albufera de València. Parc Natural. Situació mediambiental i administrativa’.

Fonts del CVC van informar que es tracta d’un treball que repassa la formació i la història de la llacuna i el seu entorn, i la situació administrativa des de la declaració de Parc Natural (1986), el pla d’ordenació dels recursos naturals (1995) i el pla rector d’ús i gestió (2004). L’informe, l’elaboració del qual ha ocupat més d’un any, tracta les aportacions d’aigua, les séquies i els abocaments, però també l’organigrama administratiu de gestió i de direcció.

L’informe recomana, en l’apartat final, les revisions i les actualitzacions de les declaracions esmentades, i la garantia de les aportacions mínimes de 210 hectòmetres cúbics establides pels experts de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. A més, demana la culminació del projecte i la construcció de la depuradora de l’Horta Sud, prevista per al 2027.

No obstant això, la polèmica va sorgir quan quatre membres del CVC, els designats per Compromís, Unides Podem i el PSPV, van suggerir incloure en l’informe almenys una referència sobre el que havia valorat un dels experts que van participar en l’elaboració de l’informe, en concret el biòleg Juan Ors.

Segons diverses fonts consultades per elDiario.es, preguntat Ors si l’ampliació del port podia tindre algun efecte negatiu sobre l’Albufera, aquest va dir que l’activitat portuària i les diferents ampliacions portuàries han tingut efectes negatius ja visibles i irreversibles sobre el Parc Natural i que l’ampliació que ara es projecta agreujarà aquests efectes i pot posar en perill tot el paratge.

Malgrat aquestes afirmacions contundents, no va quedar reflectit res en l’informe dirigit pel president de la Comissió de Ciència del CVC, José María Lozano, catedràtic d’arquitectura de la Universitat Politècnica i membre de l’organisme a proposta del PP.

Consultat Lozano sobre aquesta circumstància i sobre si afegirà alguna referència a l’informe, explica que cap dels set experts consultats va fer al·lusió al port en la seua intervenció inicial i que tan sols Ors i el director de Medi Natural i Avaluació Mediambiental, una àrea adscrita a la Conselleria d’Emergència Climàtica, Benjamín Pérez Roger, s’hi van manifestar quan se’ls va preguntar específicament pel tema. Roger es va remetre a la posició que manté la conselleria esmentada que dirigeix Mireia Mollà, contrària a l’ampliació per l’afecció que pot tindre en l’Albufera.

Lozano comenta que l’informe recull el més destacat de les intervencions dels ponents i el que més s’ajusta a l’objecte de l’estudi i assegura que el van avalar els cinc membres de la comissió. Sobre si afegirà alguna referència al que havia esmentat Ors, afirma que desconeix encara què passarà amb el document i que dependrà d’una decisió col·legiada i reglamentària.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats