Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

Cultura considera la possibilitat que l'IVAM es puga quedar amb la col·lecció de Josep Renau sense cost econòmic

Mostra de la col·lecció de Josep Renau.

Sergi Pitarch

0

Abans que finalitze el mes de novembre s'ha de reunir la Junta de Valoració de Béns del Patrimoni Cultural Valencià per a estudiar l'adquisició per a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) de la col·lecció Josep Renau. La fundació que porta el nom de l'artista i presideix l'editor Eliseu Climent ha valorat aquests fons del cartellista valencià entre tres i quatre milions d'euros, però des de la Conselleria d'Educació i Cultura expliquen que la compra podria no tindre cost econòmic.

En 1989, la Fundació Josep Renau va cedir a l'IVAM de manera “indefinida” i gratis la col·lecció, que en aquella època no sabia on depositar, a canvi que la mantinguera, catalogara i donara difusió. Aquesta tasca del museu ha tingut una inversió important i ha posat en valor a tot el món l'obra de Renau.

Trenta anys després la fundació ha proposat a l'IVAM l'adquisició de la col·lecció que el museu ha acceptat i que ara l'administració ha de valorar en la junta de patrimoni cultural en què participen sis representants nomenats per Cultura i dos funcionaris de la Conselleria d'Hisenda. Ha de pagar l'administració per uns fons que ha mantingut i posat en valor durant anys? Ha d'abonar unes obres que té cedides de manera indefinida?

Des de la direcció general de Cultura expliquen que tenen molt clar que els fons de Renau “han d'estar en l'IVAM i ser patrimoni de tots els valencians i valencianes”. “Estem treballant en aqueix sentit”, afigen. Aqueixa adquisició, apunten, “es farà efectiva de la manera més beneficiosa possible per al patrimoni valencià jurídicament i econòmicament”.

Les mateixes fonts asseguren que “no hi ha cap estimació oficial” del valor de la col·lecció. “A efectes pràctics es fan valoracions quan les col·leccions passen a ser patrimoni de la Generalitat, siguen o no pagats aqueixos fons”, afegeixen.

És en la Junta de Valoració de Béns del Patrimoni Cultural Valencià on es farà aqueixa valoració de la col·lecció. “És més enllà de si en aquest cas concret la incorporació de la col·lecció té o no cost econòmic”, conclouen.

El patronat de l'IVAM va acordar per unanimitat l'adquisició de la col·lecció Renau després que ho sol·licitara la fundació. Un dels patrons, l'exdirector del Muvim Román de la Calle, va qüestionar l'actitud de la fundació i va recordar que l'IVAM “ha cuidat durant 30 anys una col·lecció que en el seu moment no sabien on deixar-la”. A més, va apuntar en ple debat, que el museu valencià “sempre va complir amb les condicions del conveni”.

El mateix conveni parla d'una cessió “indefinida”. Podria la fundació mantindre el llegat de tan valuosa col·lecció sense l'ajuda de l'IVAM? El debat està obert i Cultura estudia la manera que l'acord siga el més beneficiós per a les arques mantenint la unitat i el prestigi de l'obra de Josep Renau.

Etiquetas
stats