L’Ajuntament de Castelló inicia les faenes per a la retirada del monument franquista als caiguts del parc Ribalta
El parc Ribalta de Castelló de la Plana recuperarà aquests dies la seua configuració original. Dimarts van arrancar les faenes prèvies per a retirar la creu que homenatja els caiguts, la qual cosa permetrà alliberar l’espai ocupat pel monument franquista. Està previst que les faenes de retirada i trasllat de la creu que forma part d’aquest monument es duguen a terme al llarg de dimecres.
Després de superar nombrosos recursos judicials de la Fundació Espanyola d’Advocats Cristians, la creu instal·lada el 1944 amb la llegenda “en honor als caiguts per Déu i per Espanya”, modificada el 1979 quan es va dedicar “a totes les víctimes de violència”, es traslladarà a l’església de Sant Tomàs de Villanueva.
El regidor d’Obres i Projectes Urbans, José Luis López, va recalcar dimarts que amb aquesta actuació “es dona compliment a les lleis en matèria de memòria democràtica i es recuperarà un espai ara ocupat pel monument en aquesta part del jardí del parc Ribalta, integrant-lo així en el Bé d’Interés Cultural”. López ha recordat que el projecte preveu recuperar aquest espai, adaptant-lo al disseny i la configuració anterior sobre la base dels plànols de l’any 1926.
La regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, va destacar que “per fi comencen les obres que veritablement faran que es retire el monument d’exaltació al franquisme de la via pública, després de diversos procediments judicials, fins i tot alguna querella i tres licitacions, complint així la Llei de memòria democràtica i la Llei de memòria històrica valenciana”.
Entre les reaccions a la iniciativa destaca la del diputat de Compromís i exconseller de Cultura, Vicent Marzà, que va afirmar per xarxes socials que “no hi ha millor manera de començar un any que enderrocant homenatges a la dictadura”.
El projecte global té un termini d’execució de sis setmanes i un pressupost de 58.900 euros, més IVA. Està previst que dimecres s’enceten les faenes de retirada i trasllat de la creu del monument, que es desenvoluparan al llarg del dia i que consistiran prèviament en l’encanyat i subjecció de l’estructura, tall del fust per la base, alçament i transport fins a la seua col·locació en la ubicació triada pel bisbat de la Diòcesi de Sogorb-Castelló, a qui s’ha cedit la creu.
Després d’aquesta fase, les faenes prosseguiran amb la resta de les actuacions per portar a terme la recuperació d’aquesta zona del parc. El projecte preveu que es recupere el jardí en l’estat inicial previ a la col·locació del monument esmentat. Això inclou la remodelació de les andanes i dels massissos enjardinats.
Les faenes consistiran en el moviment de terres que comprén l’eliminació del paviment existent i la base d’aquest fins a arribar al terreny natural a fi de poder connectar el jardí nou amb el sòl del jardí. A continuació es procedirà a les intervencions en matèria d’obra de paleta i reg, amb la col·locació de la vorada, empedrats, paviments diversos i bancs; i la implantació dels mecanismes necessaris per a fer el reg, amb connexió al sector de reg existent. En últim terme es faran les faenes de jardineria, mitjançant les quals s’actuarà sobre el terreny amb l’aportació o l’estructuració de sòls per a plantar-hi diverses espècies. Es plantaran arbres, arbustives i entapissants amb el criteri de la seua existència prèvia o històrica al parc.
La Fundació Espanyola d’Advocats Cristians té previst fer una protesta pel trasllat de la creu i ha advertit que està pendent de la resolució d’un nou recurs de paralització cautelar de l’actuació.
Sis noms de carrers modificats
D’altra banda, l’Ajuntament de Castelló va executar fa poc la renovació de la retolació amb els noms dels carrers del Pare Ricardo, Germà Colón, Beatriz Guttman Goldberger i Joan Fuster, i les places d’Isabel Clara Simó i Empar Navarro en compliment de la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana i després de l’acord aprovat per la junta de govern local en sessió del 15 de setembre d’enguany.
Deixaran d’estar així en la llista dels carrers de la ciutat els noms d’Herrero Tejedor, Carlos Fabra Andrés, Santos Vivanco, Cronista Revest, Arquitecte Traver Tomás i Sánchez Gozalbo, inclosos en el Catàleg de Vestigis relatius a la guerra civil i la dictadura de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.
Paral·lelament, s’han enviat ja 461 cartes al veïnat dels sis carrers i places per comunicar-los oficialment el canvi de denominació, que s’ha fet d’ofici en la seua inscripció en el padró municipal per al titular de l’habitatge i totes les persones empadronades en el mateix domicili.
En la carta, així mateix, s’informa que, per a obtindre un certificat d’empadronament amb la nova denominació del carrer, es pot fer seguint els tràmits habituals, de manera telemàtica si es disposa de signatura digital a través de la seu electrònica municipal, en https://sede.castello.es, o de manera presencial, demanant cita prèvia en citaprevia.castello.es, telefonant al 010 o al 964 22 60 10. I, a través del web https://cambiodomicilio.redsara.es ho podran comunicar a altres administracions estatals, com poden ser la Tresoreria General de la Seguretat Social, l’Agència Tributària, la Direcció General de Trànsit i la Direcció General de la Policia.
0