Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

L'exgerent sobre el repartiment de les mossegades en Emarsa: “Ens hem pogut portar 8.000 euros al mes només dels fangs”

L'exgerent d'Emarsa, Esteban Cuesta, durant l'entrevista amb Cristina Pardo

Miguel Giménez

València —

El passat mes de març se suspenia per segona vegada el judici del cas Emarsa, en el qual es jutja el saqueig de 23 milions d'euros a través de l'empresa pública de sanejament que gestiona la depuradora de Pinedo (València), fins al pròxim mes de maig. La sala suspenia la vista perquè els advocats dels acusats, nomenats d'ofici a l'inici de l'any, puguen estudiar els 180.000 folis que consten en la causa.

El penedit Esteban Cuesta, exgerent d'Emarsa, relatava aquest diumenge a la periodista Cristina Pardo en el programa 'Malas Compañías' de La Sexta totes les suposades irregularitats comeses a través de l'empresa pública, que inclouen, entre altres qüestions, comissions o regals a polítics.

Cuesta, que relata com va entrar en política gràcies a l'exvicealcalde de València Alfonso Grau per a convertir-se en alcalde pedani de Benimàmet-Beniferri i president local del Partit Popular primer i coordinador de dos centres de salut i cap de l'àrea de salut 3 de la Conselleria de Sanitat després, va explicar que és l'exalcalde de Manises i exvicepresident de la Diputació de València, Enrique Crespo, qui li ofereix dirigir la depuradora de Pinedo: “Em va dir que em posara el sou que volguera i vaig passar de guanyar 2.000 euros al mes com a director d'Infermeria a guanyar 8.000 euros al mes”.

Va ser pel Nadal de 2004-2005, uns mesos després d'accedir al càrrec, quan Crespo li va dir a l'exgerent d'Emarsa -per a qui la Fiscalia demana dotze anys de presó per delictes continuats de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics en concurs amb el de falsedat en document mercantil, i un delicte de suborn- a qui havia d'adjudicar determinades actuacions: “Em diuen a qui he de contractar i que sobrecarregue el preu de la tona de fang, i a canvi em porte el deu per cent”. Aqueixes comissions, sempre segons Cuesta, es repartien entre quatre persones: “Enrique Crespo, José Juan Morenilla -exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar)-, Ignacio Benárcer -excap d'explotacions de l'Epsar- i jo”.

“Ja han arribat els camions”

Pel que fa al repartiment, “el contractista em donava els diners i jo ho repartia en quatre parts iguals”, mantenia el penedit, que va explicar que quan rebia un pagament es posava en contacte amb l'exvicepresident de la Diputació i li deia: “Ja han arribat els camions o tinc unes fotos que ensenyar-te, en referència als diners dels fangs o les obres”. “Li he portat diners a la seua casa, a restaurants, a l'alcaldia o a la Diputació”, insistia.

Gràcies a aquestes comissions, Cuesta ha pogut arribar a guanyar de 20.000 a 25.000 euros al mes, “de fangs només hem pogut cobrar uns 8.000 euros al mes cadascun”. Cuesta va defensar que la seua dona no sabia “absolutament res” d'aquestes pràctiques i que en cap moment es va sentir malament per aquestes accions: “Si no ho faig jo, ho farà algú”.

També es va referir al fet que durant un període, “uns dos anys i mig”, van canviar la mecànica del cobrament d'aquestes comissions: “Ens van donar dues targetes a cadascun i ens van dir que podíem traure diners mentre hi haguera saldo, però advertint-nos que no traguérem més de 500 euros al dia per a no cridar l'atenció”. Així mateix, va comentar com Morenilla i Benárcer no volien utilitzar les targetes: “Així que ho feia la meua germana, treia els diners i els hi donava a canvi de 500 euros al mes”.

Regals a polítics

Emarsa tenia un pressupost anual d'entre vuit i deu milions d'euros l'any. D'ací eixien també “regals de Nadal” per a diversos polítics: “Se li han fet regals a l'exalcaldessa de València Rita Barberá, una bossa de Louis Vuitton; a Paco Camps; a Alfonso Rus; al president del PP de València Silvestre Senent, a qui cada any se li regalava un pernil fins que un dia va dir que ja no li regalàrem més pernils i ho canviàrem per una targeta de regal de 1.000 euros d'El Corte Inglés”.

De la depuradora de Pinedo també han eixit, segons el penedit exgerent, diners per al Partit Popular: “Senent em va demanar 100.000 euros per a pagar un sopar de l'exalcaldessa, per exemple, i tot això el partit ho sabia”.

Esteban Cuesta assumeix tot el que ha fet al capdavant d'Emarsa: “Però el que han fet els altres, que ho assumisquen ells”. “He sigut corrupte i em penedisc moltíssim”, un penediment que assegura és “sincer”, encara que ara el tracten de “boig”.“La vida que tens ara no et compensa en absolut el que has fet en el passat”, va concloure.

Etiquetas
stats