Una app per a protegir el pulmó de la Mediterrània de les embarcacions recreatives
Una aplicació mòbil avisarà els navegants quan estiguen aproximant-se a les prades marines per evitar danys amb el fondeig. La Fundació Oceanogràfic ha desenvolupat un sistema per a emetre alertes als usuaris d’embarcacions d’esbarjo, una de les activitats que més mal fa a la població de posidònia, considerada el ‘pulmó verd’ de la Mediterrània.
Després de fer un estudi cartogràfic dels fons marins de la costa valenciana, el Projecte Posidònia ha creat un mapa de les principals prades subaquàtiques, d’unes 9.000 hectàrees en la Xarxa Natura 2000. El mapatge cobreix l’àrea des de la costa de l’Almadrava fins a l’espai marí d’Ifac, incloent-hi la zona del Montgó, els tres a la comarca alacantina de la Marina Alta, una de les zones costaneres exposada a una intensa activitat humana amb embarcacions d’esbarjo pel seu atractiu turístic.
L’eina funciona amb tecnologia de geolocalització, per la qual cosa quan una embarcació estiga en una àrea amb presència de prades de posidònia, l’usuari rebrà una notificació en el telèfon mòbil alertant de la prohibició de fondejar. El senyal s’emet com una crida a la responsabilitat dels usuaris i és una mesura que, combinada amb els serveis de vigilància, pretén reduir l’impacte humà sobre la segona extensió de posidònia més gran de la Mediterrània.
La planta aquàtica és una font d’oxigen, capaç d’emetre fins a cinc vegades més que un bosc terrestre, filtra sediments, crea barreres que eviten l’erosió de les platges i manté la qualitat de l’ecosistema submarí. La seua existència es veu amenaçada principalment per la contaminació i per l’amarrament de vaixells i activitats submarines, que degraden les prades.
El projecte de la Fundació Oceanogràfic, en col·laboració amb el fons solidari Mediterranean Fund de Banca March i La Ciutat de les Arts i les Ciències, s’ha presentat dimecres a Xàbia amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, la directora gerent de la Fundació Oceanogràfic, Leocadia García, el director del Projecte Posidònia’, Francisco Torner i el responsable de gestió de Mediterranean Fund’, Íñigo Colomo, que han fet una crida a tindre cura de l’entorn natural. L’app s’acompanya d’una secció de notícies anomenada ‘Ocean wiki’, amb “informació rellevant” sobre els boscos submergits, la seua regulació a Europa, Espanya i la Comunitat Valenciana i un manual de bones pràctiques per a protegir-la.
0