Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Montaverner obri les Trobades amb més de 10.000 assistents celebrant viure en valencià

Milers de persones han participar a Montaverner a la Trobada d'Escoles en Valencià de la Vall d'Albaida

Sandra Serrano

València —

La Vall d’Albaida ha obert el calendari festiu de les Trobades 2016 en el poble de Montaverner amb la implicació dels 34 pobles que formen la comarca, cosa que es tradueix en una participació massiva de gent festejant pels carrers la llengua i la cultura que l’agermana. Durant les activitats lúdiques ha hagut espai per a una de les reivindicacions històriques d’Escola Valenciana: “volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana”, ha exposat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Contacontes, més d’un centenar de tallers escolars, colles de dolçainers i tabaleters, danses populars, actuacions musicals, exposicions i presentacions de llibres, han pres els carrers de Montaverner en el marc de la XXIXa Trobada de la Vall d’Albaida. Més de 10.000 persones s’han acostat “al poble de l’alegria, on les xiques són boniques i ballen la granaïna”, en paraules de l’alcaldessa montavernina, Amparo Roses, que ha citat una frase del veí Tio Palero. Roses s’ha mostrat satisfeta de tindre a gent de tota la comarca concentrada en el seu poble.

Es tracta de la primera Trobada d’Escoles en Valencià “marcada per la transició d’un govern que desmantellava l’educació pública, de qualitat i en valencià, a un govern que treballa per la llengua i dóna suport a l’ensenyament en valencià amb la seua assistència a la Trobada”. Fa 20 anys, des que Joan Lerma perguera la presidència de la Generalitat a mans del PP, que un conseller d’Educació no acudia a les festes per la llengua que recorren i vertebren el país comarca a comarca, fan valdre la dignitat dels pobles i també fan visible la riquesa cultural que suposa parlar el valencià amb diferents accents.  

Un país d’escoles. Fem escola

Un país d’escoles. Fem escolaSer, fer, pensar i conviure. Són els valors que els mestres de l’escola Dr. Esplugues de Montaverner han pres de referència per a crear sòlids fonaments sobre els quals educar amb el model de l’escola que volem, l’escola del segle XXI. “Aquesta escola és un reflex de l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià pel qual Escola Valenciana treballa fa més de 30 anys”, ha manifestat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno que, tot aprofitant la presència del conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha afegit un missatge per a l’equip de treball que encapçala: “tan bones pràctiques educatives s’haurien d’introduir en totes les escoles del nostre país i a tots els nivells formatius, perquè l’únic programa que garanteix el dret d’aprendre valencià i dominar l’ús de la llengua és el programa plurilingüe d’ensenyament en valencià”.

Som-Rius és la mascota de la XXIXa Trobada de la Vall d’Albaida que travessa la comarca de nord a sud i ara decora el pati de l’escola Dr. Esplugues.

Fem poble

Fem pobleJaume I fundà el poble de Montaverner en la confluència del riu Albaida i el Clariano, afluents del Xúquer, el riu més gran que recorre el País Valencià. Avui, de forma semblant al discórrer del Sucro, aquest poble de la Vall d’Albaida de vora 1.700 habitants ha vist sextuplicada la seua població per l’afluència de més de 10.000 persones fent poble, agermanades per compartir la llengua i la reivindicació del seu ús en tots els àmbits, de forma normalitzada, per a viure en valencià. “La llengua és el nostre patrimoni i la nostra riquesa cultural, som poble en tant que som valencians”, ha afirmat el president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i ús del Valencià, Josep Andrés Timor.

Fem país

Fem país“Volem que els besnéts d’El Tio Canya puguen viure en valencià sense sentir-se discriminats ni menyspreats”, ha expressat Vicent Moreno, que ha recordat els 40 anys de creació d’una de les cançons més simbòliques de la substitució lingüística, escrita i cantada pel conjunt Al Tall. “A hores d’ara continuem amb uns tràngols semblants als del Tio Canya: quan anem a les administracions i parlem valencià no es respecten els nostres drets lingüístics, no s’aplica l’Estatut d’Autonomia”, ha afirmat Moreno, en relació amb una de les demandes històriques d’Escola Valenciana, com és la implantació de la capacitació adequada en valencià de tots els treballadors del sector públic. “El requisit lingüístic evitarà la discriminació per raó de llengua, Catalunya, Galícia i el País Basc el tenen instaurat i trobem un altre exemple recent a les Illes”, atès que “la setmana passada el Parlament Balear votava a favor del requisit lingüístic, a favor del foment del català en la funció pública; amb aquest gest el Govern balear feia un pas endavant cap a la normalització lingüística”. Escola Valenciana demana el mateix a l’actual govern valencià: “volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana”, ha conclós el president de l’entitat cívica.

La Trobada a Montaverner ha comptat amb la presència de diferents personalitats polítiques, com és el cas del conseller d’Educació, Vicent Marzà; el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, el president de la Mancomunitat de la Vall d’Albadia, Vicent Gomar, així com alcaldes i representants dels municipis de Junyent, Alfarrassí, l’Olleria, el Palomar, Salem... Vicent Pascual, el membre de la Unitat per l’Educació Multilingüe, també ha participat en les activitats d’aquesta festa per la llengua.

XIXa Trobada al Pinós

XIXa Trobada al PinósLes Trobades continuen el seu recorregut pel sud del país, a la comarca de les Valls del Vinalopó. Demà dissabte 8 d’abril, des de les 10 hores, el Pinós celebrarà la XIXa Trobada d’Escoles en Valencià amb una agenda nodrida d’activitats que tenen la llengua com a eix vertebrador.

Etiquetas
stats