Ha de respondre a Espanya de presumptes delictes el director d’una institució europea amb seu a Alacant?
El portugués António Serge de Pinho Campinos és director executiu de l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), abans coneguda com a OAMI, l’agència europea de patents i marques amb seu a Alacant. Tant ell com els membres del seu equip i els funcionaris de l’organisme gaudeixen, a priori, d’un estatut d’immunitat que es deriva del tractat de la Unió Europea i de les lleis comunitàries.
El Jutjat d’Instrucció número 8 d’Alacant ha de decidir què fa amb una querella presentada contra Campinos per un treballador de l’EUIPO, el francés Guillaume Pierre Xavier Pascal Vincenti, a qui va denegar la incapacitat definitiva que havia sol·licitat reiteradament a causa de lesions patides en un accident laboral. Vincenti acusa el director de l’oficina europea de “prevaricació passiva o omissiva, prevaricació activa, falsedat documental i lesions psíquiques”.
El funcionari europeu, destinat en el departament de compres i especialitzat en assumptes relacionats amb el hardware de comunicacions, va patir el juliol del 2005 un accident laboral quan li va caure damunt un armari durant una mudança de l’OAMI. Després de declarar-li una invalidesa parcial del 10%, atés que la seua malaltia, que afecta una vèrtebra, el va obligar a “llargues temporades de treball de forma parcial”, Campinos li va ordenar que passara per una nova comissió mèdica, els membres de la qual van concloure el març del 2015 que l’afectat tenia una invalidesa permanent total.
No obstant això, segons el relat de la querella, el director de l’oficina va dilatar el reconeixement de la seua incapacitat definitiva, per la qual cosa Vincenti va elevar el novembre del 2015 una queixa a la Defensora del Poble de la Unió Europea. La resposta de Campinos va ser denegar el desembre la incapacitat definitiva i remetre a l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) una denúncia contra el funcionari que també implicava el seu cònjuge, perquè tenia “dubtes sobre la regularitat del procediment”, la qual cosa va donar peu al fet que s’obrira una investigació, que el querellant nega que tinga res a veure amb el procediment de resolució de la seua invalidesa.
Pot la querella tramitar-se en els tribunals espanyols? Si no és així, pot dirimir-se en alguna altra instància? El titular del Jutjat número 8 d’Alacant ha començat preguntant a la fiscalia i al mateix querellant. Aquest últim al·lega en el seu escrit que “els privilegis de la immunitat van en interés exclusiu de l’organisme, en aquest cas de la Comissió Europea, i mai en benefici de la persona querellada”.
“En territori de cada un dels estats membres i independentment de la seua nacionalitat, els funcionaris i altres agents de la Unió gaudiran d’immunitat de jurisdicció respecte dels actes fets per ells amb caràcter oficial, incloses les seues manifestacions orals i escrites”, indica la legislació europea. Especifica també que “els privilegis, les immunitats i les facilitats a favor dels funcionaris i altres agents de la Unió s’atorgaran exclusivament en interés d’aquesta última”. I afig: “Cada institució de la Unió estarà obligada a suspendre la immunitat concedida a un funcionari o a un altre agent en els casos que estime que aquesta suspensió no és contrària als interessos de la Unió”.
Vincenti argumenta que els delictes de què acusa Campinos “en cap cas poden entendre’s com a derivats d’activitats oficials” i considera que “ni tan sols cal” que l’instructor es dirigisca a la Comissió Europea, encara que puntualitza que aquesta hauria de procedir “de manera immediata” a retirar la immunitat al querellat. Posa com a exemple un cas recent, del març del 2016, en què, “amb petició prèvia d’un jutjat d’instrucció belga, la Comissió Europea va retirar la immunitat de jurisdicció i d’execució” precisament del cap de l’Oficina Antifrau (OLAF), l’italià Giovanni Kessler, per un cas d’escoltes il·legals.
El titular del Jutjat d’Instrucció número 8 d’Alacant haurà de dirigir-se a la Comissió Europea si no decideix declarar-se incompetent o arxivar el cas. Segons el querellant, el procediment podria portar a una impunitat de fet, atesa la inexistència d’una instància judicial que poguera fer-se càrrec del cas.
António Serge de Pinho Campinos va ser condecorat el mes d’abril passat pel Govern d’Espanya amb la Creu de l’Ordre del Mèrit Civil per “les seues nombroses iniciatives que han redundat en la integració de l’agència comunitària EUIPO en la societat espanyola i, a més, ha col·laborat estretament amb l’Oficina Espanyola de Patents i Marques en inenarrables iniciatives relatives a la propietat intel·lectual”.