Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Osman, el xiquet afganés amb paràlisi que va sobreviure a un naufragi, millora en la Fe

Ata, pare d’Osman, amb el seu fill en arribar a l’hospital La Fe de València

Carlos Navarro Castelló

València —

“No tinc paraules per a agrair tot el que els espanyols estan fent pel meu fill Osman i per la meua família; ara entenc que hi ha persones bones en qui es pot confiar; mai no podré arribar a compensar tanta generositat.”

Així d’emocionat s’ha mostrat Ata Mohamed, pare d’Osman, el xiquet afganés amb paràlisi cerebral que ha ingressat la matinada d’aquest dimecres en l’hospital La Fe de la València.

La seua història representa la de milers de persones i xiquets que, com Osman i la seua família, estan en camps de refugiats fugint de conflictes bèl·lics i esperant l’oportunitat de tenir una vida, un futur esperançador que les traves burocràtiques els neguen.

El camí d’aquesta família afganesa fins que van arribar a València ha estat una autèntica odissea. Segons ha explicat Ata, l’estat de salut del seu fill Osman, de set anys i afligit de paràlisi cerebral, unit al conflicte bèl·lic amb els talibans que assola el país, va ser el que el va espentar a fugir de l’Afganistan amb la dona i els altres dos fills, de 8 i 9 anys.

Així, amb Osman al braç, van eixir el mes de març passat. Entre caminades interminables i alguns trams amb cotxe van passar per l’Iran i Turquia, on van agafar una embarcació que va naufragar: “Vam estar tres hores en la mar nadant i entre tots agafàvem Osman perquè no s’ofegara, fins que ens van rescatar”.

Aqueix va ser el moment de més por i tensió, ja que se se’l van emportar “a un hospital de Grècia” i el van perdre de vista: “Per sort, finalment el vam localitzar gràcies a uns metges espanyols que es van fer càrrec de tots nosaltres”.

Contacte amb Bombers en Acció

D’allí, van passar al camp de refugiats d’Idomeni, entre Grècia i Macedònia. Hi van acampar al costat de la posta mèdica de Bombers en Acció, els integrants de la qual de seguida es van preocupar pel delicat estat de salut d’Osman, que va arribar a pesar 11 quilos. De fet, li van construir una cadira de rodes adaptada i una tenda de campanya més gran i preparada per a tota la família.

Segons ha explicat un portaveu de l’ONG, van ser els seus metges els que van iniciar els tràmits per a traslladar el menut i la seua família a Espanya, ja que “la vida d’Osman corria perill si no se li donava l’atenció sanitària necessària”.

A partir d’aqueix moment i després d’una campanya molt agressiva en xarxes socials a través de la web Change.org, amb què van recollir 170.000 firmes, es van dur a terme els tràmits de la mà de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i el Ministeri d’Afers Exteriors.

Des del departament que dirigeix José Manuel García-Margallo van oferir a la Generalitat Valenciana la possibilitat de fer-se càrrec de les atencions del petit Osman i la seua família, a la qual cosa immediatament va accedir el Consell.

La Fe, hospital de referència

Tal com han explicat des de Sanitat, malgrat que s’havien oferit uns quants centres sanitaris com el d’Elx o el de Manises per a acollir Osman, finalment es va decidir que l’hospital La Fe era el més adequat, ja que acull una Unitat de l’Infant Internacional, especialitzada a assistir xiquets adoptats, d’acollida o immigrants. De fet, només hi ha tres unitats més semblants a Espanya, a Madrid i Barcelona.

Sobre això, la responsable d’aquesta unitat, Gema Ochando, ha destacat que s’han practicat les primeres analítiques a Osman i que pateix una “anèmia lleu”, encara que el seu estat de salut és estable.

A més, ha destacat que romandrà ingressat el temps necessari per a estabilitzar la seua situació i que després serà donat d’alta i se li donarà el tractament i el seguiment necessari per a la paràlisi cerebral, “una malaltia crònica”.

De moment, tota la família estarà allotjada al Centre d’Atenció a Refugiats de Mislata i els xiquets seran escolaritzats. Per la seua banda, Ata buscarà faena. Encara que ha comentat que està disposat a fer qualsevol cosa, ha explicat que a l’Afganistan treballava de “tapisser de cotxes”.

Tant des de CEAR com des de Bombers en Acció han assegurat que continua havent-hi moltes famílies amb xiquets en situacions semblants a la d’Osman i han qualificat la crisi siriana com “la crisi humanitària més gran des de la Segona Guerra Mundial”.

En aquest sentit, la consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha recordat que la Comunitat Valenciana té preparades 1.400 places per a acollir refugiats i que l’acollida d’Osman és “una mostra de solidaritat de tot el poble valencià”.

Etiquetas
stats