Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El repartiment del botí de 86 milions d’Erial: 10,5 per a la xarxa de Zaplana, 11,3 per a Juan Cotino i 480.000 euros per a Olivas

Els expresidents Eduardo Zaplana i José Luis Olivas, l’exvicepresident Juan Cotino i l’empresari Vicente Cotino.

Sergi Pitarch

Les adjudicacions públiques de l’era Eduardo Zaplana en les ITV i el Pla Eòlic i, la cosa més important, la comercialització posterior, van suposar per al Grupo Sedesa de la família Cotino uns ingressos de 86 milions d’euros. 39,3 milions per la venda a Endesa del seu 25% en Proyectos Eólicos Valencianos i quasi 50 milions per la seua part en la societat constituïda per a gestionar les inspeccions tècniques des del 1999.

Aquests 86 milions d’euros que va ingressar la societat de l’empresari Vicente Cotino van servir per a, posteriorment, segons la Guàrdia Civil, abonar comissions milionàries als líders polítics que presumptament van ajudar a guanyar aqueixes adjudicacions. Segons l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de l’institut armat present en el cas Erial i que ha anat desgranat eldiario.es, 10,5 milions van ser per a la trama internacional liderada per Eduardo Zaplana; 11,3 per al que va ser director de la Policia amb Aznar Juan Cotino i 580.000 euros per a l’expresident de Bancaixa i de la Generalitat, José Luis Olivas. Però els pagaments es van fer de manera diferent.

L’operació de corrupció a gran escala és senzilla d’executar, tot i que va ser una operació de blanqueig complicada. El Grupo Sedesa creava empreses de nou encuny amb societats expertes en la matèria –ITV o energia eòlica– per guanyar els concursos falsejats i, una vegada funcionaven i amb ingressos, el Grupo Sedesa venia les seues participacions a preu d’or. Segons l’UCO, la manera de la pagar les mossegades variava geogràficament, però en el cas de Zaplana i Cotino coincideix amb la falsa compravenda de societats.

El clan Zaplana va cobrar les mossegades a través de societats a Luxemburg i que van acabar a Suïssa, després d’haver passat en algun moment per l’Uruguai; mentre que Juan Cotino –que va seguir el tripijoc de contractes sent director general de la Policia– va cobrar dels seus nebots després d’haver venut el 2007 –sent conseller de Camps– la participació que li quedava en el Grupo Sedesa. La Guàrdia Civil conclou que l’expresident de les Corts “hauria obtingut un avantatge econòmic de la venda de les mercantils beneficiàries de les adjudicacions que s’investiguen”.

De la seua banda, l’expresident de Bancaixa i de la Generalitat, José Luis Olivas, hauria cobrat 580.000 euros d’un “suborn” a través de la seua empresa Imarol SL per assessoraments que mai no es van fer. En aquest cas, i segons va assegurar en seu judicial el mateix Olivas, per assessorar en la venda del 25% de la societat de les eòliques del Grupo Sedesa a Endesa.

Mentre les societats de Vicente Cotino feien aquests pagaments en mossegades a polítics del PP valencià –2003 a 2011–, aquest empresari finançava el PP de Francisco Camps –successor de Zaplana i Olivas– perquè guanyara les eleccions autonòmiques i municipals del 2007, segons sentència de l’Audiència Nacional, i d’actes per a la campanya de Mariano Rajoy a la Comunitat Valenciana el 2008. En aquest cas, i segons la sentència del cas Gürtel, no es va poder comprovar que les aportacions il·legals dels empresaris foren a canvi d’adjudicacions.

Etiquetas
stats