Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell se cita a Torrevella amb Podem tocant a la porta i ajustos pendents en la seua estructura

El ple del Consell reunit a Torrevella.

Adolf Beltran

Torrevella acull a partir d’aquest divendres el segon seminari dels membres del Consell que presideix Ximo Puig. Mig any després del que es va celebrar a Morella, la trobada, que es desenvoluparà tot el cap de setmana, se celebra amb la perspectiva que Podem, l’aliat parlamentari del PSPV-PSOE i Compromís en el Pacte del Botànic, entre a mitjà termini a l’executiu autonòmic, a què fins ara s’ha limitat a donar suport des de les Corts Valencianes.

Això no s’esdevindrà, si es produeix, de manera imminent. En primer lloc, perquè Podem ha de plantejar-ho formalment. El secretari general de la formació, Antonio Montiel, s’ha entrevistat amb Puig aquesta setmana. A ell correspon convocar aquest mateix mes de juliol una reunió del Pacte del Botànic per a avaluar el desenvolupament dels seus acords. Ací podria apuntar-se la intenció de Podem d’incorporar-se al Consell, en la que seria la primera entrada del partit en un govern autonòmic.

Tant Puig com la vicepresidenta Mónica Oltra són partidaris que Podem s’incorpore al Consell, però coincideixen que “els temps no els pot marcar Montiel”. Probablement, si l’entrada de consellers de la formació morada es planteja, no arribaria fins a l’inici de l’any que ve, una vegada aprovats els pressupostos de la Generalitat del 2017.

Dels pressupostos parlaran els integrants del Govern valencià en la reunió de Torrevella. Sense entrar en grans concrecions, marcaran les línies fonamentals amb criteris d’“horitzontalitat”, és a dir, les que impliquen el conjunt dels departaments.

Les sessions del seminari dedicaran una atenció especial a un dels problemes que ha detectat el Consell: “com pot modificar els engranatges per a fer més eficient l’Administració”. Representants de la Intervenció General, de l’Advocacia de la Generalitat i d’àrees com ara Funció Pública i Tecnologies de la Comunicació participaran en les reunions, amb una atenció especial al desenvolupament de l’Administració electrònica.

La tercera de les grans finalitats de la trobada és fixar objectius amb vista al futur conselleria per conselleria, i també avaluar el grau de compliment dels compromisos adquirits en el seminari de Morella.

Després d’aquesta trobada, assenyalen fonts de la Generalitat, s’estarà en condicions de tractar les “disfuncions” detectades en el mateix Consell. Entren en aquest apartat tant els xocs produïts en alguna conselleria en el funcionament del “mestissatge” entre càrrecs socialistes i de Compromís com la situació d’alguns altres càrrecs pendents d’informes de la Conselleria de Transparència per incompliments eventuals en aqueixa matèria.

Aquesta “reforma de part de l’arquitectura del Govern”, com la descriu un membre del Consell, es produirà una vegada que el president Puig i la vicepresidenta Oltra n’acorden l’abast. Oltra, que aquest divendres exerceix de nou com a portaveu del ple del Consell que es desenvolupa a Torrevella, ha reiterat que una hipotètica remodelació es produirà “quan calga”, ha afegit que és decisió del president i que s’executarà sense un anunci previ.

Etiquetas
stats