Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

El Govern entre PSPV, Compromís i Unides Podem, un executiu amb més friccions, però amb els pressupostos garantits

Puig, Oltra i Martínez Dalmau, després de la reunió que va desbloquejar les negociacions

Sergi Pitarch

València —

0

Amb l’entrada d’Unides Podem al nou Govern valencià de progrés, la política passarà del parlament a l’executiu. La suma de PSPV-PSOE, Compromís i la coalició entre Podem i Esquerra Unida garanteix el suport en les Corts de 52 dels 99 diputats, amb la qual cosa els pressupostos –si no hi ha ruptura– tenen garantida l’aprovació. Això sí, les friccions ja no es despatxaran i es negociaran en la cambra, sinó que s’hauran d’aclarir en el si del Consell que liderarà Ximo Puig i del qual seran vicepresidents Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau.

El nou Govern valencià que començarà a caminar dilluns que ve 17 de juny continuarà amb la fórmula del “mestissatge”, és a dir, totes les conselleries tindran alts càrrecs de partits diferents del del conseller, sobretot de PSPV i Compromís, que són els majoritaris. La idea és no tindre tres governs, sinó que les tres formacions participen de tots els acords. En la legislatura passada, el ple del Govern valencià va prendre 5.746 decisions per unanimitat i només en una es van desmarcar els cinc consellers de Compromís, la de l’avançament de les eleccions autonòmiques valencianes.

La idea del que serà conegut com a Botànic II és negociar qualsevol decret o decisió en les comissions de secretaris autonòmics anteriors al ple del Consell. No s’enviarà res al ple del Govern valencià en què no s’hagen posat d’acord les tres formacions. Amb l’entrada d’Unides Podem, el consens serà més difícil, però la idea és utilitzar el mateix mecanisme per a dotar d’estabilitat els acords. A més, està redactant-se un acord en què queden les propostes programàtiques segellades de manera tan precisa que no hi haja peu a cap “mala” interpretació.

Batalla pels impostos

Encara així, el nou executiu no estarà exempt de polèmiques que acabaran en debat en les Corts si s’enquisten. Serà motiu segur de controvèrsia la taxa turística o l’impost al sucre, que Compromís i Unides Podem ja han dit que li donaran suport. En aquest cas, Hisenda i Turisme són competències dels socialistes, per la qual cosa hi haurà una guerra intensa per tirar avant aquests tributs o no.

Les competències en igualtat i lluita contra la violència de gènere també han sigut un motiu de fricció entre Compromís i PSPV en la legislatura passada. En aquest cas entre Mónica Oltra i la consellera de Justícia Gabriela Bravo, que han aconseguit mantindre les competències en el nou mandat, per la qual cosa s’esperen més friccions. Caldrà veure si el PSPV aconsegueix que es cree un Institut de la Dona o la competència continua en la Conselleria de Polítiques Inclusives que dirigirà Compromís.

Hi haurà tensió pel macroprojecte Port Mediterrani

Compromís i Unides Podem pugnaran pel desenvolupament de les polítiques “verdes”. En aquest cas, hi haurà una Agència contra el Canvi Climàtic que ha d’acontentar Podem, mentre que la coalició valencianista continuarà tenint el control sobre les declaracions d’impacte ambiental. Amb aquesta figura, el Govern valencià va tombar el projecte de macrocentre comercial Port Mediterrani, en què s’urbanitzarien uns terrenys de 99 hectàrees a Paterna.

L’Ajuntament de Paterna, amb majoria absoluta socialista, ha iniciat el procediment perquè el projecte es torne a posar en marxa. Compromís ja ha dit que s’hi oposa. Una nova guerra jurídica i política s’espera en els pròxims anys.

Oposició dura

On també hi haurà una pugna per liderar un projecte és en l’oposició parlamentària. PP i Ciutadans tenen pràcticament els mateixos escons i dos líders molt incisius, la popular Isabel Bonig i l’exdiputat taronja en el Congrés Toni Cantó. De la seua banda, Vox, amb 10 diputats, s’ha quedat fora de la Mesa de les Corts i serà difícil que puga tindre espais visibles per a atacar al govern. Si el tripartit és estable, l’oposició tindrà pocs canals per a desgastar-lo.

Etiquetas
stats