La investigació a Ribera Salud aplana el camí per a rescatar tres hospitals privatitzats valencians
La recuperació per a la sanitat pública dels hospitals de gestió privada és una de les apostes principals del Consell que presideix Ximo Puig, tal com va quedar plasmat en el Pacte del Botànic.
En aquest sentit, la investigació judicial oberta pel presumpte cobrament de comissions il·legals per la compra de pròtesis pagades amb diners públics a Ribera Salud, empresa que gestiona els centres d’Alzira, Torrevella i Elx, pot aplanar el camí per a aconseguir-ho abans que acaben les concessions.
Encara que les perquisicions s’han iniciat en els últims mesos, la investigació pot allargar-se en el temps almenys 18 mesos, després que el jutjat haja declarat la causa complexa.
Si bé és probable que el Consell rescate per al sistema públic l’hospital d’Alzira, la concessió del qual caduca el 2018, abans que acabe el procés judicial, no és menys cert que en funció de com concloga el procés podria avançar-se la recuperació dels centres hospitalaris de Torrevella, el contracte de gestió del qual venç el 2021, i d’Elx, que acaba el 2025.
Els portaveus dels partits que governen la Generalitat (PSPV-PSOE i Compromís) consideren que arran d’aquesta investigació es pot obrir un expedient sancionador a l’empresa i, fins i tot, rescindir la concessió.
La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ja ha manifestat que arribarà fins al final per aclarir el cas, però que cal anar pas a pas.
De moment, Sanitat ha fet un requeriment a Ribera Salud perquè li remeta tota la informació sobre la seua relació amb l’empresa B2B (la seua central de compres), com els contractes, el finançament o el pla financer.
Fonts de Sanitat han informat que aquest mateix divendres han remés al jutjat l’informe sol·licitat el maig, que determinarà els possibles delictes comesos, així com també els responsables.
Així doncs, la Fiscalia ja ha demanat la imputació d’Alberto de Rosa i Pablo Gallart, els administradors de B2B.
Els informes que maneja la investigació apunten que el 2015 podrien haver-se cobrat comissions de fins el 23% en marcapassos, que haurien reportat més de 96.000 euros d’un sol proveïdor, i fins el 30% en pròtesis de genoll i de maluc, que haurien suposat comissions de 44.000, 50.000 i, fins i tot, 70.000 euros, segons els proveïdors.
De la seua banda, Ribera Salud va emetre al seu moment un comunicat en què nega la informació publicada i explica que B2B Salud, creada el 2009, no solament és la central de compres del grup Ribera Salud, sinó també de serveis compartits, logística i consultoria.
Assenyala que el benefici declarat el 2015 per B2B després d’impostos va ser d’1.289.027 euros, un benefici que respon “a les millors condicions en la negociació”.