Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP acusa als governs progressistes de “asfixiar” a lo Rat Penat per la seua “ideologia”

Luís Santamaría, durant una intervenció en el fòrum de Lo Rat Penat

Toni Cuquerella

La retirada de la subvenció de la Diputación de València a l'entitat secessionista Lo Rat Penat és una “discriminació”, segons el president de la gestora del PP de València ciutat, Luis Santamaría. El també diputat autonòmic popuar ha reclamat ha arremès contra la corporació provincial afirmant que la retirada de l'ajuda és per una “mera qüestió ideològica” i que “no és acceptable sota cap punt de vista”.

Així el requisit legal estatutari de complir les normes de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per al PP és “l'excusa perquè l'Administració autonòmica, la provincial i també la local ofeguen a aquesta entitat” que porta, ha assenyalat Santamaría, “quasi 140 anys dedicada a la promoció, defensa, ensenyament i difusió de la llengua i cultura valencianes”.

Luis Santamaría també ha criticat a l'alcalde de València, Joan Ribó, a qui acusa d'estar “asfixiant a aquesta entitat cultural sota el pretext que no s'até a les normes de Castelló i sí a les del Puig”. Per a Santamaría resulta “trist” veure com a entitats com Acció Cultural del País Valencià “multipliquen les seues ajudes públiques sense realitzar una defensa dels valors i tradició valencianes”.

El diputat del PP conclou reclamant “sensibilitat de les institucions governades per Compromís, PSPV i Podem, que no han demostrat fins avui” i ha demanat que “rectifiquen la seua política sectària d'ajudes”.

Observatori censor del PP

No obstant açò aquestes crítiques de Santamaría als postulats dels nous governs, xoquen amb l'actitud impulsada pel PP durant la seua època de govern. Així cal recordar que en el projecte de Llei de Senyals d'Identitat Valencianes estava enfocat a una ideologia conservadora, segons va admetre el propi PP.

Aquest projecte incloïa la creació d'un observatori amb capacitat censora, que podia retirar ajudes a entitats que segons el seu criteri no compliren l'esperit de la Llei de Senyals. En aquest observatori estarien integrats col·lectius conservadors i secessionistes com l'esmentat Lo Rat Penat i la RACV, mentre quedaven fóra entitats defensores de la unitat de la llengua, privades com ACPV i la Societat Coral el Micalet, estatutàries com l'AVL o el Consell Valencià de Cultura, i fins i tot les pròpies universitats.

La motivació de l'exclusió d'aquestes entitats, segons va reconèixer el propi PP era per ideologia política, ja que el propi Luis Santamaría afirmava que “estan molt més identificades amb projectes d'integració cultural polítics que aquest Govern no comparteix”.

Etiquetas
stats