Puig exigirà als diputats i senadors valencians que reclamen un millor finançament
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha aprofitat aquest 25 de desembre, dia de Nadal, per a valorar els seus primers sis mesos al capdavant del Consell en una entrevista amb Julián Giménez en Radio Valencia de la Cadena Ser. Un dels assumptes principals abordats pel també líder dels socialistes valencians ha estat el del finançament autonòmic.
Precisament, ha anunciat que una de les primeres mesures que durà a terme al començament de l’any serà convocar al Palau de la Generalitat tots els diputats i senadors valencians –una vegada hagen recollit les actes respectives– per presentar-los la proposta del Govern valencià en el tema del finançament i exigir-los que complisquen els seus programes electorals (en què estava reflectida la millora del finançament), “volem que actuen com a valencians i que aporten aqueix plus de valencianisme que necessita la Comunitat Valenciana”.
Puig ha insistit en el fet que en el dia a dia totes les decisions estan “condicionades” per l’infrafinançament i els 16.000 milions de deute històric, “no podem oferir als valencians els serveis bàsics que es mereixen”, per la qual cosa ha apuntat que encara que “no és l’única cosa”, la millora del finançament sí que és una qüestió “bàsica i fonamental” que ha de figurar en l’agenda del nou Govern d’Espanya. “És una qüestió d’equitat cap a quasi cinc milions d’espanyols que estem discriminats, amb menys possibilitats i menys oportunitats”, ha puntualitzat.
RTVV
El president, encara que ha preferit no aventurar dates, es mostra confiat que abans que acabe el 2016 estiga en marxa la nova Ràdio Televisió Valenciana, “espere i desitge que 2016 siga l’any en què es recuperen les emissions. Hem aprovat la llei que permet tornar a tenir-la, perquè el PP es va encarregar d’impedir-ho”. Al seu parer, “és molt important que hi haja una RTVV independent i de qualitat que servisca per a unir els valencians i per a dinamitzar el sector”.
Respecte als concerts en educació i sanitat, Puig creu que la iniciativa privada té cabuda en la gestió d’allò públic, “però la direcció no pot estar privatitzada. Les decisions s’han de prendre des d’allò públic”, alhora que comentava que cal explorar altres possibilitats, com el cooperativisme, sempre encaminades a millorar el servei al ciutadà.
Corrupció i mala gestió
Quant a la ‘herència rebuda’, Puig s’ha referit al fet que hi ha hagut corrupció en el passat, “i davant del mínim dubte, s’informa la Fiscalia”, així com també recordava que s’ha creat un grup per a “recuperar tot el que s’ha robat”. No obstant això, ha cridat l’atenció en el fet que, sobretot, hi ha hagut una gestió ineficient dels recursos públics, i n’ha destacat alguns exemples, com ara Fira València, “que va passar de 300 a 600 milions d’euros i ens acabarà costant als valencians 1.000 milions”, o la Ciutat de la Llum, “que ens va costar quasi 400 milions i ara l’hem de vendre per 19, tot i que encara ho estem negociant”.
També ha ressaltat el cas dels 500 milions d’euros en IRPF dels treballadors de la Generalitat que el Govern d’Alberto Fabra va deixar a deure a l’Agència Tributària, i que es tradueixen en 52 milions en interessos, “no és seriós que s’ajorne el pagament i això devengue 52 milions per una mala gestió, però nosaltres som un govern seriós”.
Govern de la Generalitat i Govern d’Espanya
El president ha valorat l’estabilitat del Consell sorgit de l’Acord del Botànic, que pot experimentar algun reajustament en el futur. encara que “no està damunt la taula”, i ha ressenyat que és un model exportable a Madrid, “exportable el diàleg i l’acord, ja que som un exemple en positiu, ja que actuem cohesionats. Hem demostrat que la política de coalició és positiva, encara que nosaltres no estem per a donar lliçons a ningú”.
Precisament, al nou govern d’Espanya, el cap del Consell li exigeix “lleialtat” i “equitat”, que “atenga les nostres demandes i complisca amb els valencians, siga quin en siga el president i la composició. Nosaltres hem dit prou a la submissió i serem lleials però exigents”, després dels que ha considerat “els pitjors quatre anys de la història”.
Balanç d’aquests sis mesos
Finalment, Puig –que ha indicat que el que li “lleva la son” és que hi haja valencians que no puguen menjar dignament– ha valorat els primers sis mesos del seu Govern, “estic orgullós de les polítiques socials que hem dut a terme, dirigides als problemes més greus de la ciutadania. Hem propiciat la gratuïtat dels llibres de textos, hem universalitzat la sanitat, hem lluitat contra la pobresa energètica... Hem recuperat la dignitat i la credibilitat perduda, però m’hauria agradat fer més”.