Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

À Punt celebra el seu primer gran debat, marcat per les absències dels números u de PSOE i Ciutadans

Belén Hoyo, Héctor Illueca, Susana Ros, Marta Martín i Joan Baldoví en el debat d'À Punt

Laura Martínez

València —

El primer gran debat electoral de la televisió pública valenciana probablement no haja eixit com els organitzadors esperaven. L'interés d'alguns partits a participar ha sigut tal que ni tan sols han manat als seus caps de llista. Ni José Luis Ábalos (PSOE) ni María Muñoz (Ciutadans) han acudit al debat, mentre que altres partits no s'han molestat ni en tuitejar sobre les propostes dels seus candidats. Hi ha qui no ha compartit ni un sol segon per xarxes socials. Poden buscar-ho. L'etiqueta del programa era #DebatGeneralsApunt.

Sobre les formes, les clàssiques en els debats múltiples a Espanya: interrupcions -encara que no tantes com en el d'Atresmedia-, eixides de to -encara que no tan bastes-, intervencions que no han respectat els temps, constants al·lusions als candidats a presidir el Govern... i Catalunya. Catalunya, Catalunya, Catalunya, que diria aquell senador. La meitat del bloc territorial, teòricament pensat per a parlar de l'autonomia, ha sigut copat pel conflicte polític català. I seguint amb els colps d'estat, minuts finals per a Veneçuela i Guaidó.

Moderat per Jessica Crespo, el debat ha sigut bilingüe: tant la candidata del PP, Belén Hoyo, com la de Ciutadans, Marta Martín (cap de llista per Alacant), s'han defensat en castellà; Héctor Illueca, de Podem, ha anat canviant entre llengües cooficials, mentre que Susana Ros (número u del PSOE per Castelló) i Joan Baldoví, cap de llista de Compromís, ho han fet completament en valencià. El debat ha estat estructurat en cinc blocs, començant pel gran oblidat en els debats entre presidenciables: les reivindicacions valencianes i el model de finançament. Després d'aquest punt, en el qual hi ha acord en què alguna cosa cal canviar però no com, ha seguit el model territorial, economia, política social i política exterior i europea.

Tots els candidats han agraït la televisió pública valenciana haver organitzat aquest debat, alguns amb més efusió que uns altres. També tots han imitat als seus presidenciables en els debats anteriors, complint papers similars, excepte Baldoví, que per representació parlamentària no ha acudit a altres formats estatals. Belén Hoyo, candidata del PP, retreia al PSOE que han perdut “el sentit d'Estat i el sentit comú, han acostat als terroristes a les presons basques amb la condició de seguir en el poder”, per a preguntar després, com va fer Pablo Casado, si indultaran als independentistes catalans. ETA i Catalunya.

Susana Ros, candidata del PSPV-PSOE, ha defensat les mesures de Pedro Sánchez: “Hem passat dels divendres de dolors del PP als divendres socials”, per a passar a enumerar la pujada de les pensions, del salari mínim o la cotització de les cuidadores de dependents.

“En els divendres socials hem trobat a faltar un per als agricultors que no han pogut recollir i vendre les seues taronges”, replicava Baldoví, que ha tret pit de la gestió del Botànic, malgrat el finançament i que l'Estat no ha aportat tots els fons previstos en la llei: ajudes al copagament, habitatge social, gratuïtat de llibres de text... Són alguns dels exemples del candidat de Compromís, que acusa els populars de voler ser “el Robin Hood dels rics”. Un model que per a Héctor Illueca serveix de poc si no es deslliga de les polítiques d'austeritat.

El candidat de Compromís i la representant de Ciutadans s'han enganxat quan l'alacantina li ha cridat “pagafantas del nacionalisme”. “Pagafantas serà Ciutadans amb el PP. M'hauria fet vergonya com a valencià aprovar els pressupostos de Rajoy”, replicava el candidat de Compromís, qui ha recordat que no donaran un vot en la investidura a qui no es comprometa a reformar el sistema de finançament.

Sobre violència masclista tots han coincidit a condemnar la “xacra”, fins i tot amb una reivindicació feminista de la candidata del PP. Les propostes del PSOE passen per blindar el pacte d'Estat, que Ros ha recriminat a Podemos que no signara, i al PP que no posara un euro, mentre que els populars aposten per potenciar l'ocupació femenina i argumenten que són el partit que més ha reduït la bretxa salarial.

Illueca advoca per “elevar al nivell més alt les reivindicacions del moviment feminista”, amb una reorganització del temps de cures, tradicionalment femení, la reducció de la jornada laboral i per blindar “la vida lliure de violència i l'educació en igualtat al major nivell legislatiu”. La candidata de Ciutadans ha criticat la carta de Pedro Sánchez de la junta d'Andalusia -assegurava que era una “llista negra” de treballadores d'igualtat- , que ha considerat “intolerable”, mentre que Baldoví considera “fonamental” tindre recursos i que arriben als ajuntaments per a ajudar les víctimes, al mateix temps que ha criticat que el PP no pressupostara la partida destinada al pacte.

La segona ronda del debat sobre el problema valencià es juga el dijous a la nit en la televisió pública autonòmica, amb els candidats a la presidència de la Generalitat Valenciana.

Etiquetas
stats