L’exèrcit i experts en guerra biològica munten els tres hospitals de campanya de la Generalitat Valenciana
El Ministeri de Defensa ha autoritzat tècnics de l’exèrcit perquè assessoren la Generalitat Valenciana en la instal·lació de tres hospitals de campanya per a dotar al sistema públic de salut de 1.100 llits addicionals a la Comunitat Valenciana, segons han confirmat fonts de la Delegació del Govern a aquest diari.
Els hospitals de campanya estan instal·lant-se a les tres capitals valencianes, prop d’hospitals de referència. Dels 1.100 llits que augmentaran els recursos de la Conselleria de Sanitat, 500 estaran a València; 400, a Alacant, i 200, a Castelló. D’ací a dues setmanes, la Generalitat té previst disposar dels primers 500 llits i, d’ací a un mes, del total de 1.110.
En els voltants de l’Hospital La Fe de València, les màquines excavadores treballen des de dissabte passat per deixar llista la parcel·la i procedir a la instal·lació de les construccions prefabricades. “Fins al moment, els recursos són prou per a atendre la demanda assistencial, però cal tindre planificats tots els escenaris per anticipar-nos a les necessitats”, va explicar el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.
En el cas de València, l’hospital de campanya se situarà en una parcel·la, entre 2.500 i 3.000 metres quadrats, pròxima a l’Hospital La Fe. A Alacant es desplegarà en l’aparcament contigu a l’Hospital General, que compta amb uns 2.500 metres quadrats. En el cas de Castelló, personal tècnic de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) estudia quina serà la ubicació més convenient entre els espais disponibles en els voltants dels seus dos grans hospitals.
Els tres centres provisionals, construccions prefabricades i desplegables que estaran connectades entre si mitjançant túnels, estaran completament aïllats de l’exterior. A més, tots els pavellons s’equiparan amb els elements clínics i logístics que demane la Conselleria de Sanitat.
Els tres hospitals de campanya suposen una inversió de quatre milions d’euros i s’han encarregat a l’empresa Hispano Vema, amb seu a Saragossa i proveïdora del Ministeri de Defensa i de l’OTAN. El responsable de la mercantil, José Antonio Navarro, ha assenyalat la bona predisposició de la Generalitat: “Estan molt per la faena”, ha dit en conversa telefònica amb aquest diari.
El directiu d’Hispano Vema, un exmilitar expert en unitats NBQ (els encarregats de neteja d’agents químics, biològics o radioactius), va muntar la seua empresa el 2003. A més, té els certificats PECAL que acrediten el compliment dels requisits del Ministeri de Defensa i de l’OTAN per a ser proveïdor militar, segons va avançar El Confidencial. Amb un actiu declarat d’1,3 milions d’euros el 2018, Hispano Vema compta amb huit treballadors fixos, però destinarà un equip de 160 persones per complir l’encàrrec de la Generalitat Valenciana.
L’empresa, especialitzada en aquesta mena de construccions, té un catàleg molt ampli d’hospitals de campanya segons el format i la grandària. Les seues instal·lacions estan dissenyades per a funcionar “durant períodes de temps llargs”, compten amb “les mateixes prestacions que un hospital” i aïllen de l’exterior amb “gran confort i higiene”. A més, Hispano Vema també disposa d’accessoris i equips lleugers per a la descontaminació.
Cadascun dels hospitals de campanya, segons la Generalitat Valenciana, estarà dotat dels elements clínics i logístics necessaris i disposarà de serveis com ara unitats d’aïllament, zones independents de recepció, triatge, àrees de banys i serveis i de descans per al personal sanitari. Les instal·lacions semimodulars permanents podran ser reutilitzades per l’AVSRE després de la crisi del coronavirus en qualsevol altra situació d’emergència.
“Podrem comptar així amb més capacitat de resposta sanitària, minimitzar el risc de contagis i evitar que col·lapse el sistema valencià de salut”, va explicar la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, del departament de la qual depén l’AVSRE.
0