EMT València apunta a CaixaBank com a responsable subsidiari en el robatori dels 4 milions d'euros
Vint dies després de l'estafa que ha costat 4 milions d'euros a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, les diferents línies d'investigació obertes en el si de l'empresa pública apunten a una presumpta mala praxi de CaixaBank, a més de la cap d'Administració de l'EMT, Celia Zafra, acomiadada fulminantment després de conéixer-se els fets, suposadament per facilitar als delinqüents les signatures del gerent i de la directora de gestió, necessàries per a cursar les transferències.
Així es desprén d'un informe intern avançat per València Plaza i al qual ha tingut accés eldiario.es, elaborat per la pròpia directora de gestió, María Rayón.
El document conclou que l'única manera d'escapar al control del mètode de pagament implantat per l'EMT des de 2007 és suplantar les identitats del gerent, Josep Enric García Alemany, i de la pròpia Rayón, o bé fer-se amb les claus de la banca on-line mitjançant un hackeig informàtic o el robatori físic d'aquestes.
En aquest cas, com ha quedat acreditat pels correus electrònics analitzats, va ser la directiva acomiadada la que, de forma conscient o enganyada, va facilitar les signatures d'Alemany i Rayón als estafadors, necessàries ambdues per a poder cursar les transferències.
No obstant això, l'informe va més enllà i apunta al fet que, a més de l'esmentada suplantació dels directius, és necessari que l'entitat financera, és a dir CaixaBank, incomplisca els protocols de seguretat perquè la sostracció es duga a terme.
I és que, les huit ordres de pagament cursades per mitjà de PDF elaborats pels estafadors amb les signatures falsificades d'Alemany i Rayón, les quals van donar lloc a la pèrdua dels 4 milions d'euros, van ser emeses per Zafra, qui figura com a preparadora, però no com apoderada operativa en el contracte entre l'EMT i l'entitat bancària.
Per aquest motiu, l'informe considera que és necessari determinar la responsabilitat subsidiària de l'entitat (CaixaBank), donat aquest incompliment.
L'esmentat contracte subscrit entre CaixaBank i l'EMT estableix que, en el cas d'executar una ordre no autoritzada, la responsabilitat del banc queda limitada a l'import de l'ordre mal executada. Aquesta clàusula donaria una opció de recurs a l'empresa pública.
Com ja va informar aquest diari, va ser el propi banc el que, després de vuit transferències a un compte a la Xina, va paralitzar les operacions i va alertar el gerent de l'empresa sobre la situació, ja que el muntant global de l'estafa estava dissenyat per a saquejar 11,4 milions d'euros, el cost de la suposada empresa que s'anava a adquirir a la Xina.
Grezzi justifica l'acomiadament
El regidor de Mobilitat Sostenible a l'Ajuntament de València i president de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de la ciutat, Giuseppe Grezzi, va assegurar aquest dilluns que la treballadora d'aquesta companyia pública acomiadada després de detectar-se en ella un frau de 4 milions d'euros “en cap cas” podia “ordenar transferències” pel seu compte com les dutes a terme en aquest cas.
Així, va explicar que el que pot fer una empleada com aquesta, que ocupava en l'EMT el càrrec de cap d'Administració, és “preparar la documentació” necessària perquè posteriorment siga signada per les persones que estan “per damunt d'ella” i es done el vistiplau a les transferències.
“La treballadora no ha fet això. No ha posat a la signatura mancomunada i ha enviat pdf al banc perquè fera la transferència. Els que estan per damunt mai han tingut la possibilitat de decidir si es feia la transferència”, ha exposat, alhora que ha assenyalat que això constitueix una falta “greu” que porta a l'acomiadament.
No obstant això, malgrat aquestes explicacions, el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l'EMT va remetre a la comissió de treball que investiga el frau de 4 milions d'euros en el si d'aquesta companyia pública i al ple extraordinari sobre l'ocorregut en l'entitat que tindrà lloc el dijous a l'Ajuntament per a parlar d'aquest assumpte.
El PP acusa a Grezzi d'obscurantisme
La portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá, va acusar aquest dilluns al president de l'EMT, el regidor Giuseppe Grezzi, d´“obscurantisme i de mala fe” ja que l'acta que han remés del passat Consell d'Administració del dia 7 d'octubre s'ha incorporat l'atorgament de poders a favor del Gerent Josep Enric Garcia Alemany per a realitzar operacions econòmiques.
“No poden incorporar en una acta un assumpte que ni estava en l'ordre del dia ni es va debatre en el ple del Consell d'Administració, per això els consellers per part del Partit Popular no signaran l'acta”, va advertir Catalá.
Així mateix, va recordar que hi ha moltes preguntes per fer com per exemple per què ningú va mirar el saldo bancari en 20 dies, i, per això, “és necessari més que mai la transparència. Reiterem que la comissió d'investigació siga en el ple de l'Ajuntament i que siga pública”.
0