Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

Obres faraòniques, sobrecostos i contractes milionàries, centre de la investigació de la corrupció a Xàtiva

La Plaça de Bous coberta de Xàtiva va tindre una remodelació de 12 milions de euros

Toni Cuquerella

Dos agents de la Guàrdia Civil van entrar aquest dilluns a la Secretaria de l’Ajuntament de Xàtiva per demanar els expedients de contractació de diversos projectes i contractes signats entre els anys 2004 i 2014, entre aquests destaquen obres criticades durant anys per l’oposició per “faraòniques”, com la plaça de Bous coberta i la Ciutat de l’Esport, i contractes com la del fem. Aquesta documentació estaria sent investigada dins de l’Operació Taula com a presumptes objectes de cobrament de comissions il·legals que haurien anat a parar tant a les butxaques dels polítics implicats en el cas, com el mateix exalcalde Alfonso Rus, com a finançar el PP durant aquest període.

Entre els projectes destaca el de la remodelació de la plaça de Bous, un cós que data del començament del segle XX, però que Rus va voler remodelar per a acollir grans esdeveniments. El projecte, inicialment, havia de costar 6 milions d’euros, però l’obra feta per la constructora Llanera va acabar tenint un sobrecost del 100%, és a dir, va arribar a 12 milions d’euros, això sense estar acabades les obres i usant-se sense llicència definitiva d’activitats. Tanmateix, això no va ser problema perquè a la plaça de Bous actuara Elton John, el PP hi celebrara un acte polític sota sospita organitzat per la Gürtel, i Rus hi festejara l’ascens de l’equip que presidia, el CD Olímpic, en plena jornada de reflexió electoral.

Un altre dels projectes en qüestió ha estat la Ciutat de l’Esport, un complex que va costar 11,1 milions d’euros i va ser construït per Acciona. Els costos han anat creixent fins aquest mateix any, en què la justícia ha obligat a pagar un milió més pel projecte inaugurat pel mateix Francisco Camps el 2011, poc abans de les eleccions locals i autonòmiques, i que no tenia homologació per a acollir competicions atlètiques de nivell intermedi.

Altres de les obres investigades són un complex de dos centres per a discapacitats mentals que es van projectar per 3,3 milions d’euros, però que van acabar costant més de 4 milions; aquests centres es van acabar el 2009, quan es va programar obrir-los, però aquesta obertura no s’ha dut a terme fins al canvi de govern a la ciutat i ha tingut lloc aquest mateix 2016, al cap de 7 anys tancat.

Pel que fa al Centre Cultural de Xàtiva, els sobrecostos es van disparar fins prop de 3 milions d’euros (en un principi el cost havia de ser d’1,8 milions). La investigació a més també ha demanat l’expedient de la rehabilitació de l’exconvent de Sant Doménec, finançat a través del programa de l’1% Cultural del Ministeri de Foment, que va costar 2 milions d’euros.

Contractes

D’altra banda, la Guàrdia Civil també ha reclamat documentació referida a dues contractes a la ciutat. L’una, de quasi 20 milions d’euros, la del fem, concedida a Inditec el 2012, que va costar un conflicte judicial amb la concessionària anterior, FCC.

A més d’aquesta contracta s’investiga la de l’aparcament de la plaça de la Bassa, infraestructura que es va adjudicar a Llanera (la mateixa constructora de la plaça de Bous) per 20 anys per un cost de 2 milions d’euros. Però aquest projecte va tenir una modificació de les característiques per la qual va passar de 2 plantes a 3, modificació que no va anar acompanyada d’un concurs nou, i així doncs, va vulnerar la llei.

Altres sospites

Cal recordar que a Xàtiva també estan sota sospita les obres de l’IES Lluís Simarro, un centre criticat per les grans dimensions que té (no s’ha sigut ocupat al 100%) i que va costar 12,5 milions, un 56% més del que s’havia projectat inicialment. Aquestes obres podrien estar afectades pel presumpte cobrament de comissions de l’empresa publica Ciegsa, que implica també dirigents pròxims a Alfonso Rus.

A més, també dins de l’Operació Taula, la Guàrdia Civil ja va entrar anteriorment a la seu de l’esmentat equip de futbol CD Olímpic, que podria haver servit tant per a beneficiar-se de contractes ficticis de l’empresa pública Imelsa com també per a blanquejar comissions il·legals a través de patrocinadors.

Revisió

Des de l’actual equip de govern de Xàtiva de PSPV-EU-Compromís, l’alcalde socialista, Roger Cerdà, arran d’haver esclatat el cas Taula, va anunciar la revisió dels expedients d’obres de l’època d’Alfonso Rus. Cerdà també va presentar una auditoria sobre l’estat econòmic de l’Ajuntament, que va determinar un deute superior a 25 milions d’euros.

Etiquetas
stats