València dissenya un nou Cabanyal per al futur sense enderrocaments
El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, acompanyat pel director de l'equip tècnic del Pla Especial de Protecció del Cabanya-Canyamelar, Gerardo Roger, ha presentat aquest dimecres en el Teatre el Musical l'inici de la redacció d'un nou planejament per al barri que siga útil als seus veïns i contribuïsca al fet que aquest enclavament fonamental de la ciutat de València es convertisca en un barri viu i per a viure.
L'equip d'arquitectes ha explicat que el planejament imposarà mesures per a evitar l'excessiva turistificació del barri. Entre elles, han comentat que els habitatges de promocions públiques es destinaran a primera residència durant un període de temps determinat. Aquestes mesures ja han començat a aplicar-se en l'última subhasta d'immobles executada, en les quals s'estableix un mínim de 10 anys abans de poder vendre l'immoble. El planejament pretén així que el barri siga d'ús preferentment residencial, però sense renunciar a un turisme sostenible.
Quant al model de mobilitat, han explicat que tindrà un marcat caràcter per als vianants, amb la creació d'itineraris transversals que connecten l'avinguda Serrería amb el mar.
Posteriorment Sarrià s'ha reunit amb les veïns del Cabanyal per a explicar-los el projecte, en un acte que també ha comptat amb la presència de la regidora d'Igualtat i Polítiques inclusives, Isabel Lozano.
“Avui iniciem formalment el que és el treball de redacció del nou i definitiu planejament per al Cabanyal-Canyamelar. És un Pla Especial que complementa totes les accions i iniciatives que s'estan duent a terme per a regenerar el barri després d'anys d'abandó, i que ens permetran definir d'una manera definitiva un Cabanyal-Canyamelar sense enderrocaments, sense prolongacions, un barri per a viure, per a la gent del Cabanya-Canyamelar”, ha afirmat el regidor Vicent Sarrià.
“Es vol fer d'una manera participada pels propis veïns i entitats del Cabanyal-Canyamelar. Per açò, encara que és un document legal i urbanístic, volem que des del primer moment tots els veïns i veïnes, i totes les entitats del Cabanyal-Canytamelar se senten implicades en un treball que previsiblement ha d'estar acabat a l'abril de 2019 i que suposa un compromís de l'equip de govern amb el barri perquè s'acabe amb les especulacions sobre el futur d'aquest enclavament fonamental de València”, ha afegit Sarrià en referència a un Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PAC), que “serà l'instrument urbanístic que definirà l'ordenació de l'àmbit territorial i els usos permesos, així com l'estratègia de protecció i gestió del patrimoni”.
Una eina més
En aquesta presentació de l'inici de redacció s'ha informat que el PAC del Cabanyal-Canyamelar “serà una nova eina que s'afegisca a la resta d'inversions i estratègies promogudes, com les ajudes ARRU o la EDUSI, amb les quals estarà en contínua coordinació per a agilitar el procés de rehabilitació del barri”.
La seua redacció serà a càrrec d'un equip multidisciplinari de tècnics externs a l'administració, contractats després de resultar adjudicataris de la licitació pública per a la redacció del Pla, el qual és impulsat per l'Àrea de Desenvolupament Urbà i Habitatge de l'Ajuntament de València.
El Pla General vigent, aprovat en 1988, dividia el barri en franges paral·leles al mar. En dos d'elles, la franja ocupada pel Conjunt Històric (àmbit M4) i la ‘façana marítima’ (àmbit M3), es va diferir el planejament.
L'àmbit proposat per al PEPRI de 1998, no va qüestionar aquestes franges i va utilitzar la prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez per a perforar-les fins al mar.
“Suspès el PEPRI per expoliador en 2009, es fa necessari un nou pla. L'encàrrec municipal contempla per primera vegada, ordenar la superfície completa del barri. Aquesta delimitació permetrà modificar el planejament en franges i obri un ventall de noves possibilitats per a entendre el barri com una entitat amb caràcter patrimonial que forma part del front marítim de València”.
Un pla útil per al barri
El gran repte del PAC –segons s'ha ressaltat en la presentació– “és que aconseguisca convertir-se en un pla útil per al barri i per a les seues gents, un pla que potencie els seus valors intrínsecs i que facilite el procés de rehabilitació del mateix. Enfront dels possibles riscos inherents al potencial econòmic i immobiliari que suposa la seua situació actual, és necessari promoure el valor de l'ús del patrimoni, fomentar que El Cabanyal-Canyamelar siga un barri viu i per a viure, evitant una possible tematització o turistificació del mateix”.
S'afig que el procés de rehabilitació “no ha d'anar en contra de la seua riquesa formal i social, alguna cosa que ha caracteritzat històricament el barri. És fonamental que seguisca sent un barri divers, en edificis i també en persones. I perquè açò siga possible, serà necessari impulsar una gestió eficient, de proximitat, perquè seguisca transformant-se amb les seues pròpies regles d'evolució sense perdre allò que ho fa recognoscible i valuós. Així doncs, es pretén que el PAC potencie aqueixos objectius d'aconseguir un barri per a viure, eclèctic, un barri amb una gestió eficaç on es fomenten relacions socials sostenibles entre usos, recursos i pobladors, que continue fent-se a si mateix i que siga el front marítim de la ciutat on es millora la relació amb la ciutat i amb la platja”.
El de redacció serà un procés ampli en el qual s'alternaren diferents fases de treball tècnic amb períodes de tràmits en les diverses administracions implicades. Pel que fa a la participació, l'equip tècnic considera fonamental explicar durant tot el procés amb els actors socials implicats en el barri.
“És per açò que, es generaran diversos espais on tant tècnics com a ciutadans podran involucrar-se de diverses maneres: formant part del grup motor que impulsarà el procés participatiu, participant en els grups de treball que s'activaren a partir de setembre o ben assistint a les jornades que es realitzaran al final de cada fase”.