Els centres de salut valencians detecten 1.265 casos de maltractament a dones en la primera meitat de l'any
El dispositiu creat per a detectar casos de violència domèstica a través de les consultes ambulatòries i en centres de salut ha permès registrar entre gener i juny d'enguany 1.265 casos de maltractament a dones, una xifra quasi idèntica a la d'igual període de l'any passat, en el qual es van detectar 1.271 casos.
Segons ha informat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, durant el primer semestre d'enguany, un total de 50.883 dones han participat en el programa que es desenvolupa gràcies a l'aplicació SIVIO (Sistema d'Informació per a la Detecció i Actuació enfront de la Violència de Gènere). Aquest sistema permet elaborar un informe detallat sobre la situació de maltractament que viu la pacient.
Del total de casos que han donat positiu després de la seua consideració com a violència de gènere, el 91,23% ha sigut considerat com a maltractament psicològic, un 43,56% s'ha considerat maltractament físic i en el 7,11% dels casos positius s'ha considerat maltractament sexual. La conselleria precisa que els casos de maltractament psicològic engloben també els considerats com a maltractament físic i sexual, ja que es donen ambdues condicions en un mateix cas.
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, assegura que gràcies a aquest programa “podem detectar i abordar possibles episodis de violència de gènere i evitar futurs episodis de maltractament. D'ací la importància d'implicar al major nombre de professionals sanitaris”.
D'altra banda, s'ha incrementat considerablement el nombre d'informes mèdics, que també són informes de lesions, remesos pels professionals sanitaris, tant en atenció primària com des dels serveis d'urgència. Durant el primer semestre d'enguany els professionals sanitaris van enviar 2.287 informes enfront dels 1.857 emesos l'any passat en aqueix mateix període. Dels 2.287 informes, 603 s'han realitzat en els centres de salut i 1.684 en els serveis d'urgències hospitalàries.
“L'increment d'informes remesos”, segons Carmen Montón, “posa de manifest que s'estan complint els objectius de detecció i abordatge de la violència de gènere, i que ha sigut decisiu el pla de formació per a l'acostament a les pacients”.
Des que es va iniciar aquest pla de formació l'any passat ja han participat i s'han format més de 3.000 professionals d'atenció primària i més de 1.000 professionals dels serveis d'urgència.