Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El que amaguen les xifres de descens de l'atur: Ocupació precària i menys prestacions

Cues en una oficina d'ocupació

Carlos Navarro Castelló

València —

L'atur registrat a la Comunitat Valenciana durant el mes de novembre va disminuir respecte al mes anterior en 2.486 persones fins als 391.690 aturats inscrits en les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), la qual cosa representa una caiguda respecte al mes anterior del 0,63%.

Aquesta dada contrasta amb el del conjunt d'Espanya on l'atur registrat augmenta en 7.255 persones, un 0,21% més que a l'octubre.

Les xifres van ser valorades de forma positiva pel secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, qui va manifestar aquest dilluns que “confirmen la tendència positiva a la Comunitat Valenciana, la qual cosa contrasta amb les dades de la resta d'Espanya, on l'atur s'ha incrementat”.

Nomdedéu va destacar a més que la Comunitat Valenciana és “la tercera autonomia on més s'ha reduït l'atur aquest mes”.

No obstant açò, més enllà de les grans xifres, hi ha dades molt preocupants, tal com han ressaltat els sindicats UGT i CCOO.

Per exemple, ambdues organitzacions han coincidit a lamentar que durant el mes de novembre es van signar a la Comunitat un total de 183.705 contractes, 24.464 menys que a l'octubre. Del total, 17.490 són indefinits, la qual cosa suposa tan sol un 9,5% dels contractes registrats.

A més, han advertit que la taxa de cobertura ha tornat a reduir-se quasi en dos punts pel que fa al mes anterior, situant-se en el 45,96%. Significa que tan sol el 46% pot accedir a algun tipus de prestació, ja siga contributiva o assistencial (185.194 persones), aguditzant-se la bretxa social.

Mercat laboral efímer

Sobre aquest tema, la secretària d'Ocupació de CCOO-PV , Ana María García, ha comentat que les dades mostren que “estem davant un mercat laboral efímer, que empitjora reforma darrere de reforma, on els treballadors que aconsegueixen ocupació no van a deixar d'estar en risc de caure en la pobresa i necessitar cobrir les necessitats més bàsiques que té tot ésser humà”.

García ha afegit que “s'ha instal·lat la precarietat en la contractació, amb un repartiment de contractes precaris, una excessiva rotació d'entrada i eixida en el mercat laboral i, per tant, l'augment de la desigualtat social”.

Per la seua banda, Pilar Mora Martínez, secretària de Formació Empre i Igualtat de Gènere d'UGT-PV, recorda que la seua organització “una vegada més reivindica un canvi en les polítiques de generació d'ocupació, perquè s'enfoquen a crear ocupació de qualitat. Actualment el nostre mercat de treball es caracteritza per la generació d'ocupació volàtil, per açò quan creix l'ocupació, ve de la mà de l'ocupació temporal”.

Açò, matisa Mora, “es pot apreciar en les dades oferides per l'última enquesta de la població activa, que va registrar taxes de temporalitat del 32%, i una destrucció al seu torn d'ocupació indefinida”.

Més dones emprades al novembre

La desocupació va disminuir al novembre en tots els sectors d'activitat menys en serveis on va augmentar en 322 persones, una tendència que previsiblement canviarà aquest mes per la campanya nadalenca.

Així, es va reduir en la construcció en 769 persones; en l'agricultura en 71, a causa de la campanya de recollida i manipulació de cítrics; però sobretot en la indústria que va baixar en 1.686 persones.

També entre els aturats registrats sense ocupació anterior va disminuir en 282. Encara que la caiguda de la desocupació s'ha produït de forma més acusada entre les dones (1.758 parades menys), el nombre d'aturades (230.284) segueix sent superior al dels homes (161.406).

Quant a les xifres per províncies, la principal disminució es va produir a València (4.285 persones) i a Castelló (693), mentre augmenta a Alacant (2.492) per la diferent estructura productiva on té un major pes el sector serveis.

Quant a les afiliacions a la Seguretat Social, se situa en 1.834.889 de persones, la qual cosa ha suposat un increment en 21.324, un 1,18%, reflectint un menor augment que el registrat en el mateix mes de l'any anterior, que va ser de 27.189 persones (un 1,57%).

Sense cursos de formació per a treballadors en actiu

Davant aquestes dades, el sindicat CCOO ha considera “insuficient” la reducció de l'atur registrat i “insostenibles” les xifres per a la Comunitat.

L'organització entén que “no es poden prendre mesures parcials i puntuals, sinó d'àmbit global per a generar una recuperació de sectors productius quasi desapareguts, fomentar aquells sectors que són font generadora d'ocupació de qualitat i que al mateix temps cobreixen els serveis necessaris per a la ciutadania (educació, sanitat, serveis socials, energies renovables o R+D+i), protegir a les persones que pitjor ho estan passant en aquests moments, oferint-los una formació adequada, amb una orientació prèvia”.

No obstant açò, “el Govern valencià ha decidit no traure la convocatòria de formació per a treballadors en actiu, quan des de CCOO-PV hem advertit que si es pretén avançar en el canvi del model productiu, és fonamental fer-ho en el desenvolupament de la formació per a l'ocupació”.

Etiquetas
stats