Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Así inicia el alter ego de Herman Melville el relato del viaje del capitán Acab a bordo del Pequod para cazar a Moby Dyck, la ballena blanca. Como Acab, el blog persigue a un monstruo: la verdad, que resultará mortal. Pero, Fèlix Martínez, periodista, elige el papel del cronista, que, a pesar de convivir con caníbales, piratas y proscritos, para ser testigo de la aventura suicida, y acabar como el único superviviente del Pequod.

Florentino Pérez va voler vendre la meitat del seu paquet de Castor a Enagás abans dels terratrèmols

Pérez va voler vendre la seva participació a Castor a Enagás.

Fèlix Martínez

El grup constructor ACS, presidit per Florentino Pérez, també president del Reial Madrid, va intentar desprendre's de bona part del seu paquet majoritari a UGS, la concessionària del projecte Castor, el magatzem submarí de gas acusat de ser el responsable dels més de 400 terratrèmols registrats a la costa del Golf de València, especialment a les localitats de Vinaròs (Castelló) i Alcanar (Tarragona). Alguns dels sismes han arribat fins a 4,3 punts en l'escala Richter i han provocat autèntic pànic en les dues localitats.

El grup constructor de Pérez controla una 66,67% del capital d'UGS, gràcies a la concessió realitzada pel ministre d'Indústria de l'anterior Govern socialista, Miguel Sebastián. Durant el mes d'agost, Florentino va fer arribar una proposta a Enagás, l'empresa responsable del transport de gas a Espanya i filial de Gas Natural, segons informen fonts molt properes a la gasista.

L'oferta consistia que ACS vendria el 33,3% d'UGS, exactament la meitat de la seva participació, a Enagás per 400 milions d'euros. A Enagás amb prou feines van tenir temps d'estudiar l'oferta a la qual, ja d'entrada, no eren massa receptius. Dies després de rebre el plec de condicions de l'empresa de Florentino Pérez va començar la successió de terratrèmols que ha vingut afectant durant l'últim mes a les localitats costaneres del Golf de València, fonamentalment al nord de la província de Castelló i al sud de la de Tarragona.

La direcció d'Enagás va decidir llavors que no hi havia res a estudiar. Si ja eren reticents a fer-se càrrec d'un terç del capital de l'empresa concessionària del projecte Castor, la negativa va ser immediata i rotunda quan es van produir els primers moviments sísmics. Ni tan sols van haver d'obrir el dossier per estudiar la proposta d'ACS.

Els motius de l'oferta

Els motius de l'ofertaPerò, per què de cop i volta li van entrar-li les presses a Florentino Pérez per abandonar el seu paper d'accionista de referència de la concessionària de Castor precisament durant el mes d'agost, tot just setmanes abans que s'iniciés la cadena de terratrèmols que estan atemorint les poblacions del nord de Castelló i del sud de Tarragona? És que comptava ACS amb informes geològics que alertaven del perill que es desencadenés la successió de moviments sísmics que s'han produït durant l'últim mes? És impossible de saber. Aquests informes, si existeixen, romanen en el secret.

Hi ha, però, dues evidències palmàries. La primera és que els responsables del projecte sabien perfectament que el magatzem de gas limitava perillosament amb una falla que en qualsevol moment podia provocar moviments de terra i, fins i tot, i segons l'opinió de diversos geòlegs, microtsunamis. Raó per la qual el Ministeri d'Indústria ha decidit paralitzar els treballs d'injecció de gas a la planta de Castor.

La segona evidència és que Castor ha acabat per convertir-se en un autèntic desastre econòmic que amenaça la pròpia estabilitat financera del grup ACS. Al tancament de 2011, el desviament pressupostari del projecte ja arribava als 1.194 milions d'euros. És a dir, que fa gairebé dos anys Castor ja havia costat gairebé un 90% més del que que s'havia pressupostat.

En aquest moment, i segons apunten fonts pròximes al Ministeri d'Indústria, el cost del projecte supera ja els 1.700 milions d'euros. Com Florentino Pérez va recórrer per finançar Castor a un crèdit sindicat dirigit per Banesto però participat pels principals bancs amb què treballa ACS -Santander, Bankia, Crédit Agricole i Société Générale-, ACS podria veure's sobtadament afectada per una crisi de crèdit perquè, encara que el projecte estava inicialment garantit en estar regulat per Indústria, els canvis legislatius l'han deixat desprotegit.

Sembla doncs que el que buscava ACS en desprendre's de la meitat del seu paquet era fer caixa i alliberar de part dels compromisos financers que havia adquirit precisament amb els seus bancs de capçalera. El que està clar és que el sobrecost del projecte Castor, que probablement ja dupliqui el pressupostat, acabarà de moment a la factura dels consumidors de gas, que es repartiran, d'entrada, 250 milions d'euros del desastre financer.

Sobre este blog

Así inicia el alter ego de Herman Melville el relato del viaje del capitán Acab a bordo del Pequod para cazar a Moby Dyck, la ballena blanca. Como Acab, el blog persigue a un monstruo: la verdad, que resultará mortal. Pero, Fèlix Martínez, periodista, elige el papel del cronista, que, a pesar de convivir con caníbales, piratas y proscritos, para ser testigo de la aventura suicida, y acabar como el único superviviente del Pequod.

Etiquetas
stats