Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les maniobres de l'Estat “per salvar Espanya” a cinc dies de les eleccions catalanes

Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat i centre de les polèmiques, en una foto d'arxiu / EFE

elDiario.es Catalunya

El 7 de juliol del 2010 té lloc al restaurant La Camarga de Barcelona una trobada entre Alicia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català i Victòria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, que queda registrat per un micròfon ocult en un gerro de flors. Álvarez explica que la coneix a través de Jorge Moragas, amb el que té una amistat des de l'escola, i que el seu interès, segons explica, era poder col·laborar amb la campanya del PP a través de la seva empresa de telecomunicacions. No obstant això, la conversa se centra en els negocis de Jordi Pujol Ferrussola. “Tot el que poguessis tenir de les empreses que coneixen al més gran ho necessitem. I a partir d'aquí que investiguin. Bé que ens aniria”, diu Sánchez-Camacho en l'enregistrament.

A l'estiu del 2012 Método 3 presenta un ERO. Va ser llavors quan alguns detectius acusats d'estar vinculats amb la gravació de la trobada, van deixar de treballar en l'agència. Alguns col·laboradors de Método 3 que es queden sense feina posen a la venda al millor postor material extret de l'agència. L'agència acabarà tancant definitivament al cap d'uns mesos.

El 25 de setembre del 2012 el president de la Generalitat Artur Mas convoca eleccions anticipades per al 25 de novembre. La convocatòria es dóna després d'una manifestació massiva a la Diada de 2012 convocada per l'ANC reivindicant la independència i en el moment que CiU dóna un cop de timó cap a posicions independentistes que marcaran la campanya electoral.

El 16 de novembre del 2012, en plena campanya electoral catalana, el diari El Mundo publica informacions relatives a un informe atribuït a la Unitat Central de Delinciencia Econòmica i Fiscal (UDEF) amb motiu de la investigació del Cas Palau. En ell s'acusa dirigents de CDC de rebre en comptes personals comissions pagades per les empreses en la trama del Palau de la Música. Es denuncia l'existència de dipòsits bancaris a Suïssa i Liechtestein controlats pel president de la Generalitat, Artur Mas, i el seu pare, així com per Jordi Pujol, la seva esposa, Marta Ferrusola, i el seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. Els dirigents presenten querelles contra El Mundo per injúries i calúmnies que es van arxivar un any després.

El 20 de novembre del 2012, cinc dies abans de les eleccions, Victòria Álvarez escriu a Jorge Moragas: “Espero que arribeu a fons amb tot el tema Pujol i acabin a la presó aquests delinqüents... Saps que sé prou com per saber que Suïssa és la punteta d'un gran iceberg”. El cap de gabinet de Rajoy l'anima a explicar-ho tot perquè “salvaria a Espanya”.

El 13 de desembre del 2012 l'exnòvia del fill gran de Pujol declara davant la Unitat de Drogues i Delinqüència Organitzada de la Policia (UDICO). En la seva conversa amb els agents, Victòria Álvarez acusa la família Pujol de traslladar diners a Andorra ocult en bosses d'escombraries al maleter del cotxe de Jordi Pujol Ferrusola. Aquest mateix dia, Álvarez ho comunica per missatge a Moragas.

El 18 de desembre del 2012 El Mundo publica informacions relatives a la declaració d'Álvarez sota el títol “Jordi Pujol Ferrusola portava bosses amb bitllets de 500 euros a Andorra”. Ella escriu a Jorge Moragas i assegura que “res del que posa ho he dit i menys en la declaració”. El polític assegura que “la filtració ve de l'Audiència Nacional, el que és impresentable”.

El 17 de gener del 2013 Victòria Álvarez declara davant el jutge Ruz a l'Audiència Nacional. “Cuida la teva credibilitat i no impliquis a ningú que no hagi fet res”, li aconsella Moragas. Ella en sortir li escriu que “hi havia l'advocat del Jordi i m'ha fet plorar”, però que el fiscal i el jutge estaven amb ella.

L'11 de febrer del 2013 El Mundo publica que Alícia Sánchez-Camacho es va reunir amb Álvarez el 2010 i revela que la trobada va ser gravada. Acusa l'agència Método 3 d'haver-ho fet per encàrrec del PSC.

El 18 de febrer del 2013 la Policia Nacional deté a quatre detectius de Método 3, entre ells el seu propietari Francisco Marco, arran d'una denúncia presentada pel PP català per les escoltes de La Camarga.

El 7 de març del 2013 el jutge del cas prohibeix la difusió de la gravació de La Camarga a petició d'Alicia Sánchez-Camacho.

El 9 d'abril del 2013 es dóna a conèixer la resposta de l'Agència Tributària al requeriment del jutge Pablo Ruz sobre Jordi Pujol Ferrusola. L'informe revela que el primogènit de Pujol va moure més de 32 milions d'euros en tretze països a través de 118 operacions entre els anys 2004 i 2012. Els moviments van tenir com a sortida o destinació Suïssa, Andorra, Illes Caiman, Luxemburg, Liechtenstein, Gabon, Croàcia, Estats Units, França, Argentina i Uruguai.

el 18 de juliol del 2013 Sánchez-Camacho pacta amb Método 3 retirar la seva demanda civil i renúncia a emprendre accions penals per la gravació, mentre l'agència reconeix que va causar el dany reclamat. En l'acord l'agència de detectius, que admet que ha afectat Sánchez-Camacho en la seva tasca com a dirigent política, es compromet a indemnitzar la presidenta del PPC amb 80.000 euros.

El 30 d'agost del 2013 l'agència de detectius nega que el PSC els contractés “institucionalment” per a realitzar cap tipus de gravació “legal o il·legal” i apunta que la intermediació per contractar-los en el cas de La Camarga procedia de “l'entorn” de la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho.

El 4 de setembre del 2013 l'exsecretari d'organització del PSC José Zaragoza anuncia la seva dimissió temporal com a membre de l'executiva del PSOE després de revelacions del cas Método 3 que el situen darrere de la gravació de La Camarga.

A l'octubre del 2013 el propietari de Método 3, Francisco Marco, publica El Mètode, en què acusa Alicia Sánchez-Camacho d'haver encarregat la gravació de la conversa que va mantenir amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola a La Camarga. La dirigent popular assegurarà que l'acusació és “rotundament falsa”.

El 9 de desembre del 2013 l'Audiència de Barcelona ordena arxivar l'acció penal del cas Método 3 atès que s'arriba a un acord entre les parts implicades en el qual es perdona el presumpte delicte.

El 29 de gener del 2013 la presidenta del PP català Alicia Sánchez-Camacho i José Zaragoza no compareixen a la comissió d'assumptes institucionals del Parlament, on estaven citats a declarar per aclarir el seu paper en el cas Método 3.

El 27 de febrer del 2014 el jutge Pablo Ruz demana dades a la Direcció General de Trànsit (DGT) sobre la compra de sis vehicles d'alta gamma –de les marques Porsche, Jaguar, Ferrari, Lotus i Mercedes– suposadament realitzada per Jordi Pujol Ferrusola i imputa per blanqueig a la seva exdona Mercè Gironés.

El 25 de juliol del 2014 l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol emet un comunicat anunciant que durant 34 anys ha tingut diners de manera irregular a l'estranger. Atribueix els fons a Andorra, regularitzats en el moment en què ho anuncia, a una herència del seu pare.

El 29 de juliol del 2014 Ruz cita a declarar com a imputats per un delicte de blanqueig de capitals i un altre contra la Hisenda Pública per al pròxim 15 de setembre a Pujol Ferrusola i Mercè Gironés i cursa una comissió rogatòria a Andorra en què demana informació sobre seus comptes bancaris.

Etiquetas
stats