Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els quatre escenaris possibles entre En Comú i Podem després del naixement del nou partit

Echenique (Podemos) observa els membres del nou partit d'En Comú dalt l'escenari

Arturo Puente

La possibilitat que En Comú i Podem no arribessin junts a l'assemblea fundacional del nou partit era àmpliament descartada per totes les parts el mes passat. I, tanmateix, ha acabat passant. En Comú, ICV i EUiA han acabat fundant un nou partit sense la marca morada, que havia estat l'aliada més entusiasta des del seu naixement. Amb aquests antecedents, ja ningú s'atreveix a apostar sobre els escenaris de relació entre els dos partits que poden obrir-se a partir d'ara.

Sobre totes les conjectures possibles planeja la incògnita sobre el futur d'Albano-Dante Fachin com a secretari general de Podem. Malgrat que el diputat al Parlament ha aconseguit fer prevaler les seves postures, fins i tot en contra de la posició de Pablo Iglesias i la direcció de Podemos, el pols llançat a Ada Colau i Xavier Domènech ha deixat la seva posició molt debilitada.

A les casernes generals de Podemos saben que Catalunya és una plaça tan difícil com important, en la qual cal anar amb compte. Iglesis va prometre sobirania a Podem i aquesta és l'única raó per la qual no hi ha hagut una intervenció directa davant una gestió de les negociacions que han causat disgust a Madrid. Però, un cop passat el moment zero de l'assemblea fundacional, amb tot un corrent de Podem crític amb Fachin i que ha mantingut la seva llista a les primàries dels comuns i unes bases cada vegada més remogudes, la neutralitat mantinguda fins ara per Iglesias podria no durar gaire.

Amb Fachin al comandament de la nau o no, En Comú i Podem hauran d'aclarir la seva relació a partir d'ara. Davant seu hi ha quatre escenaris.

1. Coalició

1. CoalicióÉs l'opció preferida per Podem i la que En Comú ha reiterat que no passarà. “Les portes sempre estaran obertes perquè Podem s'integri en aquest espai, però descartem la forma de coalició”, assegurava aquesta setmana Marc Parés, un dels homes claus del nou espai dels comuns. Per la seva banda, la direcció estatal de Podemos no s'ha pronunciat, però la coalició va ser la solució de compromís a què van arribar En Marea i Podemos quan van tenir un problema similar al català davant les eleccions autonòmiques gallegues de setembre passat.

La coalició electoral permetria a Podem negociar de tu a tu amb Domènech, una relació bilateral que ha estat impossible en el procés de confluència amb més partits. En un escenari d'aquest tipus, calcula Podem, En Comú ho tindria més difícil per presentar com de consens un cens únic a les primàries i les estructures de direcció serien més semblants.

2- Integració de Podem

2- Integració de PodemPer En Comú no hi ha altra fórmula possible. Podem s'ha d'integrar en el nou partit en peu d'igualtat amb ICV i EUiA, i competir amb les mateixes regles a les primàries. “No concebem un escenari de coalició electoral,”, va descartar Domènech a l'acte públic de presentació de la seva llista a les primàries. Des d'En Comú consideren que la situació actual és absurda, però es reafirmen en que, si han arribat fins aquí, no és per tornar a escenaris anteriors. O integració o fora.

No obstant això, a ningú se li escapa que una negociació d'integració després de l'assemblea no seria exactament igual que la duta a terme durant les últimes setmanes. El pols sostingut per Fachin a la nova marca ha tingut dos efectes: d'una banda, ha generat anticossos contra ell en la majoria dels espais confluents. De l'altra, la direcció ha demostrat estar disposada a complir les advertències llançades, que eren llegides des de En Comú com fanfarronades.

És per això que, en una eventual negociació per a la integració de Podem en el nou partit, no és descartable que els comuns llancin ofertes més enllà de les que van fer durant les converses prèvies. Sobretot si Fachin cau abans.

3- Competició electoral

3- Competició electoralL'escenari que més mals de cap pot generar a ambdós espais és acabar competint electoralment. Per això és el que les dues parts intenten evitar per tots els mitjans. Amb un problema afegit per a Podem: En Comú té el registre de la marca En Comú Podem, de manera que ni tan sols podrien presentar-se amb les seves sigles catalanes.

Segons fonts coneixedores de les converses, la direcció estatal de Podemos ja ha assegurat a Domènech que aquesta possibilitat no està sobre la taula. Una doble candidatura dels aliats tradicionals podria dividir el vot i generar confusió entre l'electorat. Res a veure amb un espai guanyador com el que tots dos asseguren voler formar.

4- Fer el pont a Podem

4- Fer el pont a PodemEl quart escenari en competició té diferents variants segons qui l'expressi, però passa per l'aïllament o caiguda de la direcció de Fachin. De fet era això el que a les files comuns esperaven quan es va conèixer que la direcció morada retirava la seva candidatura a les primàries. Però, finalment, Iglesias i Echenique van preservar la sobirania de Podem i no van reconèixer la llista crítica de Jéssica Albiach com a legítima representant del seu partit.

Això va ocórrer abans de l'assemblea fundacional, però res dicta que hagi de seguir així un cop s'apaguin els focus. L'executiva d'Iglesias bé podria revocar la decisió de Fachin i negociar l'entrada al nou partit, encara que també podria reconèixer En Comú com el seu referent català tot deixant Podem aïllat. Fins i tot podria reconèixer la llista d'Albiach a posteriori i assumir que ja estan dins. Tot això si es vol evitar un cop de mà directe que provoqui la caiguda de la direcció de Fachin, per la qual cosa la direcció madrilenya té poders.

Etiquetas
stats